Jeroen van Koningsbrugge: ‘Mijn vrouw kent al mijn grapjes al’

jeroen van koningsbrugge

Doet ie het allemaal? Ja, Jeroen van Koningsbrugge doet het allemaal: zingen, acteren, grappen maken en zo meer. Wat ie niet doet, is vreemdgaan en zijn mond houden als de sfeer om te snijden is.

De meesten kennen je vooral als grappenmaker. Vind je het jammer dat je andere kanten onderbelicht blijft?

“Er wordt in Nederland in hokjes gedacht: Jeroen is die lolbroek van De Lama’s en ‘Ik hou van Holland’, waarom moet hij ook nog zo nodig gaan zingen? Dan denk ik: ik zing al vanaf mijn puberteit, waar heb je het over? Aan de andere kant zie ik het niet als een stigma; ik heb nu eenmaal mijn hele carrière gebouwd op humor. Het helpt me soms ook als ik een serieuze rol speel: mensen verwachten dat ze gaan lachen en krijgen iets anders voorgeschoteld. Dat verrassingseffect werkt heel goed.”

Georgina Verbaan, je tegenspeelster in je nieuwe film ‘De surprise’, zei dat jij haar met je grappen door de lange draaidagen sleepte. Wil je altijd de leukste zijn?

“Dat wordt thuis met de jaren iets minder, ook omdat mijn vrouw Marie-Claire al mijn grapjes wel kent, haha. Op een set komt die drang voort uit het feit dat ik het gelijk opmerk als er een rare spanning hangt of iemand niet lekker in z’n vel zit. Dan wil ik dat goedmaken, de angel eruit halen. De eerste keer dat ik dat deed, was toen ik op een vol terras opnames had met Beau van Erven Dorens. Het ging allemaal mis, waarop Beau naar buiten kwam in een bloemetjespak en iemand van de productie begon uit te kafferen. Dus ik zeg: ‘Hé Beau, dat pak van jou, dat kan echt niet.’ Toen moest iedereen lachen. De ruzieachtige sfeer was weg en er ontstond een normaal gesprek. Ik voel zulke dingen feilloos aan en probeer er dan iets aan te doen. Als dat lukt, dan is dat te gek.”

In ‘De surprise’ speel je de multimiljonair Jacob die behept is met enige sociale onbeholpenheid. Daar kunnen we jou dus niet van betichten.

“Jacobs vader ging dood toen hij vier jaar oud was en daarna besloot hij: ik ga nooit meer gevoelens toelaten. Het tegenovergestelde van mezelf. Regisseur Mike van Diem zei niet voor niets: ‘Ik wil jou voor die rol, maar ik wil Jeroen niet zien.’ Hij wilde mijn timing en mijn ontroering, niet mijn outgoing kant. Dat was lastig, want ik moest ineens introvert worden. Het grappige is dat ik dat tijdens de opnames ook in het leven buiten de set werd; volgens mijn vrouw ben ik nog nooit zo lief geweest als in die periode. Ik ben blijkbaar een soort halve method actor.”

Jacob heeft bakken met geld, maar is ongelukkig. Heb jij zelf wel eens zo diep gezeten dat je dacht: van mij hoeft het niet meer?

“Nee joh, ik heb te veel plezier in het leven, zelfs als het wat minder gaat. Mijn vader heeft een tijdje terug bijna tien maanden in het ziekenhuis gelegen en ik dacht: het is afgelopen. Het is gelukkig goed gekomen, maar daardoor denk ik nog sterker: ik moet vol van het leven genieten, weekendjes weggaan, leuke dingen doen.”

Het hele interview met Jeroen van Koningsbrugge lees je in VIVA 22. Het blad ligt nu in de winkel of kun je hier online bestellen.

Tekst: Madelief Priem
Foto’s: Ruud Baan