Jet van Nieuwkerk: ‘Ik zou niet willen dat mijn vriend ’s ochtends eerst wat chiazaadjes laat wellen’

Jet van Nieuwkerk

Na vader Matthijs en broer Kees is het nu de beurt aan Jet van Nieuwkerk (26) om in de spotlights te stappen. Ze schrijft over sport en eten voor amayzine.com, heeft een column in het Parool en legt de 
laatste hand aan haar eerste boek. Voor VIVA houdt ze tien weken lang een fotodagboek bij.

Tekst: Nathalie Huigsloot | Foto’s: Hüsne Afsar | Locatie: Dim Sum Now

Jort Kelder noemde jullie al eens de nieuwe Kennedy’s.

“Haha ja, dat vond ik een groot compliment en een grote druk. Het houdt ons scherp.”

Wanneer is je passie voor een gezond leven ontstaan?

“Zo lang ik me kan herinneren, is gezond leven belangrijk voor me. Mijn oma en moeder hebben altijd gezond geleefd en gekookt, en op een gegeven moment vond ik het zo interessant dat ik daar meer over wilde weten. Toen de superfoods helemaal in waren, had ik ze allang achter de rug.”

Mocht je wel snoepen van je ouders?

“Ja, maar het eten was wel altijd verantwoord. In het begin vond ik het irritant dat ik altijd bruine pasta kreeg en mijn vriendinnen witte, maar nu eet ik zelf ook bijna niet meer anders. Altijd volkorenpasta, nooit uit pakjes koken, alles bij de groenteboer kopen in plaats van in de supermarkt. En de invloed van mijn oma is groot. Van haar heb ik leren koken. We kunnen het urenlang over eten hebben. Ze is een voorbeeld voor me. Ze doet twee keer per week yoga, woont op vier hoog, loopt duizend trappen per dag, fietst, eet gezond, maar – en dat is heel 
belangrijk – ze ontzegt zichzelf niets. Dan word je volgens mij honderd. Je moet wel bewust leven, maar vooral niet te streng zijn voor jezelf. Want als je iets niet van jezelf mag, ga je daar juist naar hunkeren. Doe alles met mate. Daarvan ben ik overtuigd. Of het nou gaat om een bak havermout of een zak M&M’s.”

Ik las een eetdagboek van je. Je begint de dag altijd met warm water met citroensap, vervolgens laat je, terwijl je aan yoga doet, wat chiazaad wellen, om die vervolgens met kokossnippers en andere gezonde dingen in de blender te gooien, waarna je gaat boksen of trainen voor een marathon. Het kwam niet per se heel gematigd over.

“Haha, ik weet over welk dagboek je het hebt. Daar heb ik me ook enorm op uitgesloofd, moet ik eerlijk zeggen. Daarbij is die levensstijl voor mij zo’n automatisme geworden. Ik vind het juist heel lekker, dus voor mij is het geen opgave. Je maakt me ook gelukkig met een glas rode wijn en een kaasplankje, hoor. Je moet gewoon de balans vinden.”

Het hele interview met Jet van Nieuwkerk is te lezen in VIVA 13. Je kunt het blad online bestellen.