Jett Rebel: “Ik heb me uitgeleefd met drank, drugs en vrouwen”

jett rebel

Vanuit het niets was het ineens het jaar van Jett Rebel (23). Uitverkochte zalen, 65 zomerfestivals, een dijk van een debuutalbum. Jelte Tuinstra alias het muzikale wonderkind alias Jett Rebel: hij is het allemaal. Mét wiet, lippenstift en adhd.

Wat is de grootste verandering nu je bekend bent?

“Dat ik deze tosti die voor me staat, kan bestellen. Begin dit jaar zou ik nooit een tosti eten op een terras. Voor datzelfde geld kon ik een pak rijst of een pak hamburgers halen. Je weet wel, van die hamburgers die voor 97 procent uit kipsulfaten bestaan. Daar maakte ik dan hamburgerovenschotels van. Ik vind het fijn dat ik nu door de supermarkt kan lopen en een biefstuk kan kopen. Dat is een luxe die ik lang niet heb gekend.”
Was je echt zo arm?
“Ja, ik had geen geld en ook geen huis.”
Leefde je op straat?
“Ik sliep bij vrienden op de bank. Leefde vanuit een koffer. Weet ik veel. Ik praat hier niet supergraag over eigenlijk. Weet je, het gaat bij mij echt niet om het geld. Maar zo arm als ik lange tijd ben geweest, dat was echt niet leuk.”

Wat zijn je dromen?

“Ik hoef niet rijk te worden. Ik zou niet weten hoeveel geld ik voor een optreden krijg. Het interesseert me niet. Ik heb nooit het idee dat ik geld verdien als ik op het podium sta. Maar het resulteert er wel in dat ik nu tosti’s kan bestellen. Of dat ik kan reizen. Ik kom net terug uit Jamaica. Een droomreis! Het was mijn eerste vakantie in lange tijd. Ik had voorheen niet eens geld om een treinkaartje naar België te kopen. Als je het hebt over dromen, dan wil ik gaan reizen, veel van de wereld zien. En ook optreden in het buitenland. Ik had gedacht dat het voor mij pas zou beginnen in het buitenland. En dan bedoel ik het op een bescheiden manier. In Nederland heerst die conservatieve gedachte van: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, nog steeds. Nederlanders moeten geen nagellak en lippenstift bij een jongen.”

Hoe komen de verlegen Jelte en extravagante Jett bij elkaar?

“Ik heb te lang waarde gehecht aan die tweestrijd. Het werd op een gegeven moment echt schizofrene shit. Maar ik heb geen gespleten persoonlijkheid als je dat soms denkt. Ik had op een gegeven moment een verschrikkelijke afkeer van mezelf als gewone jongen. Jelte was eigenlijk maar een loser. Ik ben pas sinds twee jaar gaan groeien – fysiek bedoel ik. Als ik foto’s van de eerste shows als Jett Rebel terugzie, staat er een opdondertje op het podium. Jett is gespierder dan Jelte. Alsof het een soort Superman is.”

Je bent onlangs verhuisd van Amsterdam naar Soesterberg, voor de stilte en eenzaamheid. Hoe bevalt dat?

“Het voelt goed. Ik zit hier erg lekker in mijn eigen huisje in Soesterberg. Als ik thuiskom, ben ik bij mijn instrumenten en het bos. Ik kan nu muziek maken zonder dat ik mensen – buren – daarmee wakker hou. Dan voelt het voor mij als thuis. Ik mis Amsterdam niet, het was mooi zo. Ik heb me flink uitgeleefd met drank, drugs en vrouwen. Maar het voelde gewoon niet goed. Ik heb de eenzaamheid nodig als afleiding om me op mijn muziek te kunnen concentreren.”

Het volledige interview met Jett lees je in de extra dikke VIVA52/53, die nu in de winkel ligt!

Interview: Annemarie van Looij | Foto’s: Hannah Lipowsky