Jim Bakkum: “Wanhopig hing ik in de kleedkamer op de bank”

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week staan we aan de bar met zanger, acteur en presentator Jim Bakkum (28), die vanaf 29 september te zien is in de musical ‘Het meisje met het rode haar’.

Dit jaar ben je voor de tweede keer vader geworden en van Amsterdam naar Naarden verhuisd.

“Ja, superfijn! Er zit een school om de hoek en de oudste heeft een tuin om in te spelen.”

In een eerder interview vertelde je dat je wilt dat jouw kinderen opgroeien zonder de invloeden van de grote stad. Hoezo dat?

“Als kind was ik best beïnvloedbaar. Ik heb nooit drugs gebruikt, maar ik bedoel meer dat je in de stad zoveel afleidingen hebt, van cafés tot cursussen. Achteraf gezien vind ik het fijn dat waar ik opgroeide, ik daar eerst helemaal mezelf kon worden. Gewoon mijn middelbare school af kon maken zonder die afleidingen. Uiteindelijk voelde ik de drang dat ik meer wilde dan boer of timmerman worden. Laat mijn kinderen straks die drang om de wereld te ontdekken ook zelf maar voelen.”

Jij had de stad net gevonden, voelde het niet als een opoffering om Amsterdam alweer achter je te laten?

“Nee, totaal niet. Daar waren Bettina (Jims vrouw, red.) en ik wel bang voor, hoor. We kenden hier niks of niemand, wisten niet wat we konden verwachten. Maar je hebt hier alles. Nu reizen we met de musical ‘Het meisje met het rode haar’ door het land, maar geen theater is langer dan twee uur rijden vanaf hier.”

Lijkt me chaotisch, verhuizen, verbouwen, een tweede kind en daarnaast nog werken.

“Het was een hectische tijd, ja. Vlak voor onze zoon Lux werd geboren was het ook een gekkenhuis. We waren toen ook net verhuisd. Bij de musical ‘Wicked’ hing ik op de bank in de kleedkamer en dacht wanhopig: ik weet gewoon niet meer hoe ik deze show er nu uit ga krijgen.”

Is de druk je wel eens te veel geworden?

“Op mijn negentiende werkte ik me over de kop. Ik woog nog maar 71 kilo. Toen gebeurde ook het ongeluk waarbij ik op het podium met Bettina met de auto de orkestbak inreed. Ik kreeg een black-out. In die tijd zat ik tegen een burn-out aan. Ik ben heel selectief geworden in wat ik doe. Op rode loper-events zul je mij niet snel zien. Nog steeds zijn er momenten dat ik als een kip zonder kop rondloop; hier de was aan het opvouwen, daar mijn administratie aan het doen, o ja, nog een kind afvegen. Afgelopen zomer heb ik zeven weken vrij genomen om me op mijn gezin te richten.”

Het hele interview met Jim Bakkum lees je in VIVA 40! Je kunt het blad hier online bestellen of het artikel op Blendle verder lezen. 

Tekst: Jasmine Groenendijk
Beeld: Anke van der Meer