VIDEO: Vrienden Johnny de Mol twijfelden aan geaardheid

Glitter & glamour? Johnny de Mol (36) heeft er niet zo veel mee. Liever breekt hij een lans voor gehandicapten, bejaarden of kinderen die het moeilijk hebben. Deze week vraagt ie als ambassadeur van Het vergeten kind aandacht voor kinderen in opvangcentra.

Sinds wanneer ben jij zo’n weldoener?

“Nou, weldoener… Ik ben bij stichting Het vergeten kind betrokken geraakt door mijn beste vriendin, Guusje Nederhorst (die hij leerde kennen op de set van ‘GTST’, red.). In de jaren voor haar dood vond zij in het schrijven van de kinderboeken ‘Woezel en Pip’ eindelijk de voldoening waarnaar ze op zoek was. Een deel van de opbrengst van haar boeken gaat naar kinderen die door een instabiele thuissituatie in een opvangcentrum wonen. Vanuit die gedachte zijn we op zoek gegaan naar de groep kinderen in Nederland voor wie weinig tot niets wordt gedaan. Zo is Het vergeten kind ontstaan: we maken de instellingen waarin kinderen zitten vrolijker en leefbaarder, komen langs met leuke activiteiten en onlangs heb ik er een nachtje gelogeerd.”
Er zijn in Nederland ruim 33.000 ‘vergeten’ kinderen. Wat is het heftigste wat je bent tegengekomen? “Ik sprak een jongetje wiens armen helemaal onder de littekens van uitgedrukte sigarettenpeuken zaten. Had z’n vader gedaan. Gewoon hier in Nederland, waar we het allemaal goed voor elkaar lijken te hebben. Maar de opvangcentra voor kinderen zijn vaak kil, vochtig en kleurloos, en in sommige tehuizen liggen zes baby’s op een kamertje te huilen. Het personeel daar doet geweldig werk, maar ze krijgen vaak te maken met onderbezetting. Dat mag niet, dat hoort niet. Kinderen horen op een veilige plek op te groeien.”

Over kinderen gesproken: er wordt in de media al een jaar of tien gehint op jouw aanstaande vaderschap. Gaat dat binnenkort eindelijk eens gebeuren?

“Die keuze is niet alleen aan mij. Daarvoor moet je met z’n tweeën zijn hè, haha. Ik doe veel dingen met de kinderen van mijn zus, met de jongens van Dinand (Woesthoff, de man van Guusje Nederhorst, red.) en de twee van mijn tante Linda: die zijn echt goed gelukt. Leuk, lief, intelligent. Dat vind ik knap als je in zo’n gouden kooi bent opgegroeid. Ze komen vaak logeren of we gaan samen de stad in. Maar ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik zelf ook graag vader wil worden: het lijkt me geweldig om kinderen te hebben.”

Val je in de categorie workaholic, of ben je ook weleens niet met werk bezig?

“Daar is geen peil op te trekken. Nu het wat rustiger is, gaat er wat meer tijd naar andere dingen. Vroeger ging ik dan de kroeg in, tegenwoordig zit ik vaker thuis. Maar ik ben sowieso een huiselijk type: mijn vrienden hebben weleens getwijfeld aan mijn geaardheid, omdat ik altijd zo veel kaarsjes aan heb, haha! Wat dat betreft heb ik ook een zachtere kant.”

Ben je een big spender?

“Helemaal niet. Ik hou niet van horloges, ik hou niet van dure merkkleding, ik hou niet van gadgets. Het duurste wat ik ooit voor mezelf heb gekocht, is mijn auto: een Ford Mustang. Mijn vriendin vindt het een aso-bak, maar ik vind ’m supergaaf en ben er heel blij mee. Vraag me alleen niet hoeveel cilinders hij heeft, want dat weet ik dan weer niet, haha. Oh, en ik geef ook geld uit aan vliegtickets, want ik ben gek op reizen.”
Ten tijde van de bedreigingen aan het adres van je familie kon je vast niet zomaar spontaan een reisje boeken. “Nou, je checkt natuurlijk wat wel en niet kan. En er was altijd die extra dreiging op de achtergrond. Maar het is niet de eerste keer hè, dat we zoiets hebben meegemaakt. Mensen denken dat het nu klaar is omdat de stalker is opgepakt. En dat is in dit specifieke geval ook zo, maar ik moest altijd al best voorzichtig zijn. Wat dat betreft was er niets nieuws onder de zon, al heeft deze man ons leven wel lange tijd overhoop gehaald. Ik ben blij dat iedereen heeft kunnen zien dat de kans klein is dat je met zoiets wegkomt.”

Het hele interview met Johnny lees je in VIVA 4, die van 21 t/m 27 januari in de winkel ligt!

TEKST MADELIEF PRIEM | FOTO’S SJOERD GEUKE