Jojanneke van den Berge: ‘Ik was kotsmisselijk van wat ik had gezien’

jojanneke van den berge

In 2012 zei ze in VIVA: “Ik wil Nederland wakker schudden. Er staan slaven in onze hoofdstad.” Twee jaar later is de documentaire van Jojanneke van den Berge (34) over mensenhandel in de prostitutie af en te zien op tv. Missie voltooid? “Ik ben nog lang niet klaar.”

“Pooiers slaan. Dat hoort erbij. Even laten zien wie de baas is,” zegt een van de pooiers in je documentaire. Wist je dat het zo heftig zou worden?

“Hij is inmiddels geen pooier meer, hij heeft – heel knap – zijn leven weten te beteren en wilde daarom meewerken, maar ik vond het evengoed spannend om met hem af te spreken. Pooiers zijn psychologische spelers die als een roofdier op hun prooi afgaan: iedere vrouw heeft een kwetsbare plek die zij feilloos weten te vinden. De ex-pooier met wie ik sprak, is een heel intense man die dwars door me heen keek. Vanaf het eerste moment voelde ik me klein worden tegenover hem. Dat is heel confronterend om mee te maken.”

Je deed tijdens je studie al onderzoek naar prostitutie. Waarom triggert het je zo?

“In mijn studententijd was ik lid van het corps in Utrecht en dat was op z’n zachtst gezegd geen vrouwvriendelijke wereld. Als vrouw was je sowieso een hoer, er werden strippers uitgenodigd op de jongenssociëteit en op een gegeven moment hoorde ik van een aantal jongens uit mijn directe omgeving dat ze regelmatig naar prostituees gingen. Toen ik hoorde hoe minderwaardig ze over die vrouwen spraken, eigenlijk als een stuk vlees, ging ik dat ook op mezelf als vrouw betrekken: hoe moet dat dan voor zo’n vrouw zijn, sex hebben met vreemde mannen die zo over je denken?”

Het kostte twee jaar om deze docu-reeks te maken. Wat deed dat met je?

“Het ergste is dat ik op een gegeven moment ging denken: o ja, sigarettenpeuken die op je worden uitgedrukt, geslagen worden met bezemstokken, gedwongen abortus, inderdaad. Het is afschuwelijk, maar dat soort dingen gebeurt zo vaak, ik hoorde zo veel vergelijkbare verhalen. Regelmatig kwam ik huilend thuis met een steen in mijn maag of kotsmisselijk van wat ik had gezien of gehoord. Ik heb vaak gedacht: kom met me mee naar huis. Een heel naïeve gedachte, maar ik wilde sommige vrouwen zó graag helpen. Het breekt je hart als je hoort welke ellende zij dagelijks moeten meemaken.”
Zoals? “Ik sprak een slimme, prachtige vrouw van ongeveer mijn leeftijd. Zij heeft tien jaar gedwongen als prostituee gewerkt en is in die tijd met 66.000 mannen naar bed geweest. Dat zijn meer mensen dan er in een voetbalstadion gaan! Wij kunnen ons er niet eens een voorstelling van maken hoe dat is. Zij hoeft nooit meer sex. Omdat haar lichaam helemaal kapot is gegaan, maar ook omdat ze dat mentaal niet aankan. Dat verhaal kwam heel hard bij me binnen. Ik kreeg tijdens het draaien echt een beetje een zwartgallig wereldbeeld: alles is smerig, alles is vies, alles is slecht.”

Lees de rest van het interview met Jojanneke in VIVA 2, die vanaf woensdag 7 januari in de winkels ligt!
INTERVIEW MADELIEF PRIEM | FOTO’S SJOERD GEUKE