Katja (36): ‘Sommige foto’s die naar me worden gestuurd, zijn echt verschrikkelijk’

Steeds meer mensen maken online jacht op pedofielen. De politie uit stevige kritiek op het werk van deze pedojagers, maar dat is voor Katja (36) geen reden om te stoppen.‘Ik ben als kind van acht zelf gedurende een aantal maanden misbruikt door een vriend van mijn moeder, iemand met wie ze na de scheiding van mijn vader een korte relatie had. Hij bleek jonge meisjes leuker te vinden dan vrouwen van zijn eigen leeftijd. Toen mijn moeder erachter kwam – ik heb het uiteindelijk aan mijn oma verteld – heeft ze hem direct de deur uitgezet, de politie en psychologische hulp ingeschakeld.

‘Ik heb de regie over mijn leven weer in eigen hand kunnen nemen’

Ik heb jaren therapie gehad en als volwassene zelfs medicatie gekregen om mijn angstaanvallen en herbelevingen onder controle te krijgen. Maar niets hielp. Behalve dit. Andere mensen die hebben meegemaakt wat ik heb meegemaakt, grijpen misschien naar drank of drugs, maar ik heb mijn coping-mechanisme op een andere manier gevonden. Door pedofielen te vangen, heb ik de regie over mijn leven weer in eigen handen kunnen nemen. Door andere kinderen te behoeden voor wat mij is overkomen, heb ik eindelijk de kracht gevonden om mezelf geen slachtoffer meer te voelen.’

Lees ook:
Britt (36): ‘Dit zou iedere leraar kunnen overkomen’

Buiten de wet om

‘Ik weet dat veel mensen het niet oké vinden wat ik doe. Dat dit soort dingen alleen door de politie gedaan moet worden. Ik heb zelfs ruzie gekregen met een aantal mensen, toen ik besloot hen in vertrouwen te nemen. Een vriendin zei dat we ‘niet meer in de middeleeuwen leven waarin misdadigers in het openbaar aan de schandpaal worden genageld’ en dat ik onverantwoordelijk bezig ben.

Een ander durfde zelfs te beweren dat ik er op deze manier aan bijdraag dat pedofielen steeds meer in een sociaal isolement terechtkomen, wat de kans dat ze kinderen gaan misbruiken zou vergroten. Belachelijk, want zolang iemand niet met mijn minderjarige ‘alter ego’ afspreekt om seks te kunnen hebben, hebben ze geen last van mij of andere pedojagers. Met die vriendin praat ik nu niet meer. Iemand die weet wat mij is overkomen, en me dan zo’n bizarre beschuldiging voor de voeten durft te gooien, is geen vriendin van mij.

Er openlijk over praten doe ik dus niet, maar twijfelen aan wat ik doe? Nee. Als ik bijvoorbeeld hoor dat Jos B., de moordenaar van Nicky Verstappen, maar 12,5 jaar cel heeft gekregen, weet ik dat ik goed bezig ben. Een plofkraker krijgt al twaalf tot veertien jaar! Het is toch bizar om te bedenken dat die tikkende tijdbom met aftrek van goed gedrag en voorarrest rond 2026 doodleuk weer vrij rondloopt? Ik ben er geen voorstander van om buiten de wet om te handelen, maar als de wet niet rechtvaardig is, moet je naar je geweten handelen. Ik denk dat dat je juist tot een goede burger maakt.

Geen geweld

Wat ik wel vind, is dat er momenteel veel te veel gefragmenteerde burgerbewegingen en initiatieven zijn. Ik sluit me daarom nergens bij aan, ik doe dit alleen samen met mijn vriend. Als er een goed georganiseerd platform zou komen, met duidelijke regels met betrekking tot bewijslast en organisatiestructuur, dan zou ik me daar wel bij willen aansluiten, maar op de Facebookpagina’s en fora die ik tot nu toe heb bezocht, wordt naar mijn zin nog te vaak aangespoord tot geweld, en daar ben ik zwaar op tegen.

Niet dat ik erom zou rouwen als zo’n viespeuk een paar flinke klappen zou krijgen, maar omdat zo’n man daardoor strafvermindering zou kunnen krijgen of je zelfs een schadevergoeding aan hem zou moeten betalen. Daarbij bouw je op die manier geen goede relatie op met de politie en justitie. En verder is het niet eens nodig: onze ervaring is inmiddels dat die mannen in kwestie echt niet zomaar wegrennen, juist omdat je ze confronteert met het bewijs wat je hebt verzameld. Dat legt mijn vriend dan vast op beeld, samen met alle uitgeprinte chatlogs en overige informatie, keurig geordend in een map, en dat leveren we dan aan bij de politie.’

Meteen beet

‘Ik ben al een hele tijd geleden op het idee gekomen om dit te doen. Om precies te zijn toen ik hoorde dat er een virtueel klein meisje werd ingezet in chatrooms en datingsites door Terres des Hommes, om sekstoerisme en kindermisbruik bloot te leggen. Ik wilde daar meer over weten, ben gaan googelen en toen kwam ik op YouTube een programma tegen uit de VS waarin pedofielen in de val werden gelokt. Het gaf me een adrenalineshot. Het voelde alsof ik het mijn eigen misbruiker eindelijk betaald zou kunnen zetten. Ik had het erover met mijn vriend, we zijn al tien jaar samen en hij weet van mijn verleden, en hij vond het ook geweldig.

Toen heeft het een paar jaar gesudderd, maar nadat we steeds meer over pedohunters begonnen te lezen, zijn we op een avond gewoon begonnen met een profiel aan te maken. Binnen een kwartier had ik al een stuk of vijf berichtjes. Toen dachten we: laten we nu maar doorpakken. Ik neem het contact leggen en het online gedeelte voor mijn rekening, mijn vriend doet de in real life confrontaties. Ik heb een aantal profielen op verschillende sociale mediakanalen, zoals Instagram, Snapchat en TikTok. Ik doe me daarop voor als een minderjarig meisje in de leeftijd tussen twaalf en vijftien jaar.

Op die manier spreek ik maandelijks tientallen pedofielen. Sommige dingen die worden gezegd en foto’s die naar me worden gestuurd, zijn gewoon verschrikkelijk. Geloof me: het zijn niet alleen een paar rare mannen op sociale media, het is een epidemie.’

Niet aanmoedigen

‘Wat ik doe, luistert heel nauw. Je moet het goed doen, of helemaal niet. Zo zal ik nooit het initiatief nemen om een man te benaderen, dan zou het onder uitlokking kunnen vallen, en ik let ontzettend op met wat ik zeg tijdens zo’n chat. Zo zal ik nooit de afkorting ‘lol’ gebruiken. Die wordt op internet over het algemeen gebruikt als afkorting voor ‘Laughing Out Loud’, maar soms ook voor ‘Lots Of Love’,
wat als aanmoediging gezien zou kunnen worden. Ik wil zo’n man op geen enkele manier aanmoedigen, ik wil juist zwart op wit krijgen hoe ver ze gaan om een kind zover te krijgen om met ze af te spreken.

Lees ook:
Marcella (36): ‘Ik wilde roepen en bewegen, maar dat lukte niet’ (+)

‘Ik doe me voor als kind’

Als zo’n man, want het zijn bijna altijd mannen, me een bericht stuurt, reageer ik aanvankelijk juist afwerend, maar de meesten geven niet op. Ik doe me altijd voor als een kind met een wat minder stabiele achtergrond. Dan zeg ik bijvoorbeeld dat mijn ouders gescheiden zijn en dat ik veel ruzie met mijn moeder heb, of dat ik in een pleeggezin zit. Het laat echt duidelijk zien wat voor mentaliteit deze engerds hebben. Hoe ze kunnen jagen op jonge, kwetsbare mensen. Als ze beseffen dat het kind in kwestie, ik dus in dit geval, geen echte bescherming heeft, denken ze dat ze er echt voor kunnen gaan.

Als iemand me een bericht stuurt, antwoord ik altijd zoiets als dat ik geen zin meer had in huiswerk en stiekem zit te internetten. Als ze daarna niet meer antwoorden, laat ik ze met rust. Eigenlijk hoop ik er juist op dat ze niet meer reageren zodra ze snappen dat ze, zogenaamd dus, met een minderjarig meisje aan het chatten zijn. Maar helaas volgt daarna maar al te vaak de alert van een binnenkomend bericht. Als zo iemand dan vraagt hoe oud ik ben, zeg ik meestal iets als ‘bijna veertien’.

‘De chats gaan vaak heel snel over op seksueel getinte gesprekken en het sturen van dickpicks’

Een heel enkele keer haakt zo’n man dan alsnog af. Maar meestal typen ze: ‘Ik ben een stuk ouder, vind je dat erg?’ Ik zeg dan meestal dat leeftijd niet uitmaakt, als je maar aardig bent. Negen van tien keer gaat het dan heel snel over op seksueel getinte gesprekken en krijg ik dickpicks. Dan praten we wat en proberen ze me eigenlijk altijd over te halen om naaktfoto’s te sturen, wat ik natuurlijk niet doe, en daarna proberen ze om af te spreken. Als ik vertel dat ik nog maagd ben, maakt dat niets uit. Ze vinden het alleen maar interessanter.’

Verknipte logica

‘Wat me overigens regelmatig opvalt en wat ik heel raar vind, is dat heel veel mannen er totaal geen probleem in zien om iets seksueels te doen met een minderjarig meisje, maar op het moment dat er iets ter sprake komt dat ook maar in de verte als homoseksueel gezien zou kunnen worden, de meesten extreem homofoob reageren. Alsof ze het erger vinden om als homo te worden bestempeld, dan als pedofiel. En dat is precies wat pedofielen zo ziek maakt. Zo’n beetje iedere kindermisbruiker die ik heb gesproken, gelooft dat hij van kinderen houdt en niets verkeerd doet. Alsof ze hun liefde tonen.

‘Een pedofiel gelooft dat hij van kinderen houdt en niets verkeerd doet’

Het is precies die verknipte logica die zorgt dat zo iemand zijn kindermisbruik kan rationaliseren. Een echte pedofiel denkt, of maakt zichzelf wijs, dat het kind een gewillige deelnemer is. Dat laat hij zo’n kind door het volledig te manipuleren uiteindelijk ook denken, en daarin schuilt de reden waarom kinderen zich vaak niet melden als ze worden misbruikt. De dader zorgt ervoor dat zijn slachtoffers zich medeplichtig voelen aan het misbruik, met als gevolg dat het kind meestal het gevoel heeft dat het zijn of haar schuld was.

Confrontatie

Zo’n kind voelt schaamte, woede, verlegenheid, schuldgevoel, verwarring en totale hopeloosheid. Een jong kind of puber is gewoonweg geen partij voor een dergelijk roofdier. Ik weet dat als geen ander. Maar nu ben ik wel tegen ze opgewassen, dus ga ik akkoord om af te spreken. Alleen, zij weten dan dus niet dat ze op het punt staan ​​mijn vriend te ontmoeten. Geen kwetsbaar, minderjarig kind met wie ze seks kunnen hebben.’

Sommige artikelen kun je maar gedeeltelijk lezen op viva.nl, omdat ze afkomstig zijn uit de papieren VIVA. Uit respect naar onze abonnees én om te zorgen dat wij online leuke gratis content kunnen blijven maken, linken wij je door naar onze magazine-shop om het hele artikel te lezen. Dit is een online platform waar je alle edities van VIVA ook los kunt bestellen. Ook kun je het artikel hier via Blendle lezen. Maar nog leuker is het om VIVA magazine te bestellen, dat kan via de button hieronder. We hopen te kunnen rekenen op je begrip!

Tekst: Vivienne Groenewoud | Beeld: iStock

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«