Kees Tol: ‘De Paus of Poetin? Wat een k*tvraag!’

kees tol

Het nieuwe tv-seizoen is weer begonnen en dat betekent vol aan de bak voor Kees Tol (32). Want we zien hem niet alleen in ‘Shownieuws’ en ‘De zomer voorbij’, maar ook als presentator van ‘Hollands beste bloemstylist’. Of ie moeite heeft met keuzes maken? We legden Kees tien dilemma’s voor, waarvan je er hier drie kunt lezen.

PAUS OF POETIN?

“Wat een kutvraag! Maar dan kies ik toch voor de Paus, omdat hij volgens mij meer liefde in zijn bast heeft dan Poetin. Kijk, de Paus staat ook niet te springen als het gaat om mijn geaardheid, maar ik heb daar inmiddels geen boodschap meer aan. Het is al zo lang geleden dat ik uit het geloof ben gestapt. Ik luister er niet meer naar, lees er niets meer over – het interesseert me niet. Poetin is een ander verhaal. Dat begin ik zo langzamerhand wel zorgwekkend te vinden. Niet alleen zijn vreselijke uitspraken over homo’s, maar vooral de situatie na de ramp. Dat heeft me erg geraakt. Er zaten twee Volendammers in het vliegtuig. Ik kende haar niet, maar hem wel. Het komt ineens heel dichtbij. Ze hadden een bloemenwinkeltje hier in het dorp. Al die bloemen die daar buiten waren neergelegd… pfff. Ik moet er ook niet te lang naar kijken, ik word er heel verdrietig van. Ik heb hetzelfde gevoel als heel Nederland ervaren: het is gewoon kut.”

NICK OF SIMON?

“Het zijn allebei heel goede vrienden van me. Maar ik kies toch voor Simon. Wij gaan echt way back. Ik ken hem al vanaf mijn veertiende, hij is een jeugdvriend. Wat wij hebben, is heel bijzonder. Ik heb hem ook getrouwd. Het komt misschien ook omdat Nick een gezin heeft, dus we zien elkaar minder vaak. Maar als we elkaar zien, is het wel meteen raak. Elke zaterdagochtend komen al onze vrienden bij mij thuis op de koffie. Tussen elf en twaalf doen we even een bakkie. Vrienden zijn voor mij net zo belangrijk als familie. Met hen doe ik alles. Feesten, op vakantie, lol trappen, maar ook het delen van leed en verdriet.”

VROUWEN OF MANNEN?

“Ik ben zo gay als de nacht, natuurlijk kies ik voor mannen. Ook wat betreft vrienden. Je ziet vaak bij homo’s dat er hele ploegen vriendinnen omheen hangen. Maar dat heb ik niet, mijn vrienden zijn allemaal hetero. Mijn geaardheid is nooit een issue geweest. Mijn vrienden zeggen altijd dat in elke vriendengroep verplicht een homo zou moeten zitten. Daarmee maak je het net even iets breder qua interesses, je komt op andere plekken en ontmoet andere mensen. Het is goed voor de mens. Maar dat betekent overigens niet dat ik niets met vrouwen heb. Ik kan echt van een mooie vrouw genieten. Sterker: ik kan een vrouw zelfs aantrekkelijk vinden. Ja, nu wil je natuurlijk namen weten. Nou, Renate Verbaan vind ik echt heel mooi. En Zarayda Groenhart is ook prachtig en ontzettend lief. Mijn beste vriendin is mijn achternichtje. Daar kan ik de hele dag mee lachen. Weet je, dat hele mannen-of-vrouwengebeuren, daar ben ik niet mee bezig. Het gaat om de persoon.”

Het hele interview met Kees lees je in VIVA38, nu in de winkel! Vanaf woensdag 3 september is Kees wekelijks te zien als presentator van de afvalrace ‘Hollands beste bloemstylist’, om 21.30 op SBS6.

INTERVIEW ANNEMARIE VAN LOOIJ | FOTO’S HÜSNE AFSAR