Kees Tol: ‘Ik heb geen imago hoog te houden‘

VIVA date elke week met een leuke man. Deze keer deden we een bakkie met Kees Tol (35), die te zien is in het reisprogramma ‘Talenten zonder centen’. Ook presenteert hij elke woensdag de spelshow ‘Met de deur in huis’.

INTERVIEW SAN VAN DE VEN FOTO’S DAPHNE PONSTEEN

Het beangstigt hem weleens, geeft Kees Tol toe. “Ik vind mijn werk zo vreselijk leuk. Wat als het ooit ophoudt?” We drinken koffie aan het raam bij 5&33 in hartje Amsterdam, op een bank die eruitziet alsof ie heel veel geld heeft gekost. De presentator, die we leerden kennen als grappende sidekick van zijn vrienden Jan Smit en Nick en Simon, hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken. Integendeel: dit seizoen is de Volendammer meer op televisie dan ooit. Hij presenteert een eigen spelshow (‘Met de deur in huis’, met Patty Brard, Maik de Boer en Tineke Schouten), staat wekelijks bij ‘Shownieuws’ achter de desk, maakte twee reisprogramma’s met Nick & Simon (‘Talenten zonder centen’ van SBS en ‘The Dream’ van AvroTros) en danste samen met Annemarie Keizer, de vrouw van Simon, de sterren van de hemel in ‘Dance dance dance’.

Jullie stonden bij ‘Dance dance dance’ in de finale. Had je verwacht dat jullie zo ver zouden komen?

“Ik hield er wel rekening mee, omdat ik van mezelf weet dat ik een doorzetter ben. Als ik ergens voor ga, wil ik winnen. En ik ben best ritmisch, kan leuk bewegen in de kroeg. Maar ik stond er zelf ook van te kijken, hoor. Als je me van tevoren had verteld dat ik als Stromae, Michael Jackson en Enrique Iglesias zou dansen, had ik gezegd: ben je wel goed bij je hoofd? Wat Annemarie en ik hebben laten zien, is het resultaat van heel, heel, heel, héél hard trainen. Vier maanden lang, vijf dagen per week. Elk uur dat ik niet hoefde te werken, stond ik in de dansschool.”

Je hebt het imago van de altijd gezellige Volendammer. Wilde je graag een andere kant van jezelf laten zien?

“Ik heb me dat van tevoren wel gerealiseerd, ja, dat mensen misschien een andere Kees zouden gaan zien. Eentje die minder jolig zou zijn. Vooral tijdens de trainingen kwam dat naar voren. Ik ben héél eigenwijs, kan nukkig zijn en wil vaak mijn zin doordrijven. Dat wist ik al van mezelf, en ik sta er volledig achter dat dat in beeld is gebracht. Ook dat is Kees namelijk. Ik heb geen imago hoog te houden, want mijn imago is wie ik ben.”

Kun je goed naar jezelf kijken op tv?

“Inmiddels wel, daar wen je aan. Ik kijk altijd alles terug van mezelf en ben heel kritisch. Dan zie ik een aflevering ‘Shownieuws’ en denk: dat liep niet helemaal lekker, dat moet beter. Dat sla ik op. Of ik bel mijn manager met wie ik nauw contact heb, en bespreek met haar de dingen waar ik op moet letten. Ik vind dat ik het mooiste vak van de wereld heb, dat meen ik serieus. Ik wil steeds beter worden.”

Je staat in het crime-nummer van VIVA. Heb jij ook een misdadige kant?

“Mijn ouders krijgen weleens de vraag: hoe was Kees als jongetje? Braaf, heel braaf. Ze hebben zich nooit zorgen hoeven maken om zowel mij als mijn broer. Ik heb nog nooit wat gestolen of vernield, heb niet vastgezeten. Dat ligt niet in mijn aard. Sorry.”

En in de kroeg: misdraag je je daar weleens?

“Ik vind misdragen als je iemand beledigt, de tent op z’n kop zet, als je mensen in elkaar slaat of de boel onderkotst, en nee: die persoon ben ik niet. Het klinkt heel stom, maar ik hou van gezelligheid. Ik ga naar de kroeg om een gezellige avond te hebben, niet om mijn verdriet te verdrinken of om de Arabische Lente op te lossen. Ik hou gewoon van lekker luchtige gesprekken.”

Loopt zo’n avond weleens uit de hand?

“Nee. Ik vind het heerlijk om de touwtjes te laten vieren en helemaal uit mijn plaat te gaan, maar uiteindelijk lig ik altijd in mijn eigen nest en kom ik zelf thuis. Ik klets met iedereen, lach met iedereen, sta op de dansvloer te dansen, word aanhankelijk, geef rondjes – te veel soms. Shotje Jägermeister erbij, hup dit erbij. Maar te bont maak ik het nooit. Afgelopen weekend ben ik nog met vier vrienden de Jordaan in gedoken, hebben we de hele nacht aan de bar zitten ouwehoeren. Dat vind ik fijn: dat we ondanks dat we 35 zijn, nog steeds met een leuke ploeg op stap gaan en de boel de boel kunnen laten. Veel van mijn vrienden hebben vaste relaties, gaan trouwen, krijgen kinderen. Die vinden uitgaan minder belangrijk, wat logisch is. Daarom koester ik de momenten dat we het wél doen.”

Heb je het nodig?

“Ja. Zeker na zo’n drukke periode als de afgelopen maand, met veel reizen, veel opnames, veel trainen. Dan moet eigenlijk alles wijken voor werk. Het scheelt dat het mijn hobby is en ik er nu het perfecte leven voor heb: ik heb geen gezin thuis zitten of een relatie of whatever. Maar af en toe moet ik stoom afblazen. Lekker uitgaan, uit eten of thuis hangen met vrienden. Ik kan ook heel goed alleen zijn. Gordijnen dicht, een film of serie aan, lekker met een glaasje wijn erbij. Heerlijk.”

Is er wel ruimte voor een relatie?

“Altijd. Ik zeg maar zo: als de president van Amerika een gezin kan onderhouden, kan Kees Tol dat ook. Ik ben niet bewust op zoek of aan het daten, maar ik zou het wel heel leuk vinden om iemand tegen te komen.”

Vind je het vervelend om daar steeds over te moeten praten in interviews?

“Nee, ik snap heel goed dat mensen benieuwd zijn of ik al een vriendje heb. Ik ben daar altijd heel eerlijk over geweest: dat is er op dit moment niet. Wat ik wel vervelend vond worden, was dat mijn homoseksualiteit steeds gelinkt werd aan Volendam. Kan dat daar dan wel? En hoe gaat dat dan? Dat ik dan wéér moest vertellen over mijn coming-out, wat inmiddels ook alweer vijftien jaar geleden is. Echt, laat gaan. Dan zeg ik altijd: door naar de volgende vraag.”

Oké, de laatste dan. Hoe ben je te versieren?

“Mag ik ’m ook omdraaien? Ik knap erop af als het over mijn werk gaat. Van die mensen die de eerste vijf minuten al beginnen over ‘Shownieuws’, Nick en Simon of Volendam. Je moet het niet interessant vinden dat ik met mijn kop op tv kom, daar prik ik zo doorheen. Je moet me leuk vinden omdat… weet ik veel. Moeilijk om over jezelf te zeggen, maar je snapt wat ik bedoel.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 42. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «