Kim Lammers en Naomi van As: ‘Tijdens de training kunnen we flink ruzie maken’

kim lammers en naomi van as

Fijn als je het goed kunt vinden met je collega, nog fijner als blijkt dat jullie meer gemeen hebben dan alleen dezelfde baas en zelfs best friends worden. Deze BN’ers leerden elkaar kennen in het vak en weten business & pleasure inmiddels prima te combineren. Tophockeysters Kim Lammers (34) en Naomi van As (32) werden jaren na hun eerste ontmoeting pas beste vriendinnen.

Interview: Jill Waas | Foto’s: Anke van der Meer

Kim: “Naomi en ik gaan way back: ik was een jaar of achttien toen we elkaar al tegenkwamen bij toernooien. Onze ouders raakten toen al een beetje bevriend, maar wij hadden nog niet zo veel met elkaar. Ook toen Naomi bij het Nederlands team kwam spelen, was er geen super-grote klik. Pas op het moment dat ze naar Laren overstapte, werden we dikke vriendinnen. Ik hielp met haar huis, want ik vind het wel belangrijk dat iemand zich meteen thuis voelt bij een nieuwe club. We reden samen naar wedstrijden en spraken ook steeds vaker buiten het hockeyen af. Naomi is daar vrij spontaan in. Dan zoekt ze een maat om mee de stad in te gaan en belt ze me: ‘Kim, ga je even mee?’ En voordat ik het weet, vliegen we van hot naar her op haar scooter om te lunchen, koffietjes te drinken en naar leuke winkeltjes te gaan. Tegenwoordig wonen Naomi en ik ook bij elkaar om de hoek, dus nu zien we elkaar echt vaak.”

Naomi: “We delen hoogtepunten, maar ook diepe dalen. Voor de vorige Olympische Spelen hebben we een soort militair afmatkamp gehad in Spanje met het team, en daar zijn we heel diep gegaan. Maar Kim en ik liepen wél allebei vooraan. Dat gevoel kun je niet uitleggen aan iemand die er niet bij was. En uiteindelijk wonnen we daarna die gouden medaille in Londen. Het was bijzonder om dat samen mee te maken. Het leuke is dat Kim en ik lekker onszelf kunnen zijn bij elkaar. Als ik een kutdag heb of even wil zeiken, kan dat gewoon. We zijn best direct naar elkaar, dat is niet altijd makkelijk. Vooral tijdens de training kunnen we flink ruziemaken. Andere mensen schrikken daar weleens van, maar voor ons is het daarna altijd weer oké.”

Het hele interview met Kim en Naomi is te lezen in VIVA 15. Je kunt het blad online bestellen of lees het artikel op Blendle.