Kimberley Klaver: ‘Toen Qmusic me vroeg als sidekick, dacht ik: hoezo ik?’

Acteren, presenteren, televisie én radio maken. Kimberley Klaver (31) grijpt het aan met evenveel passie. Waarom zou ze kiezen als het ook allemáál kan? ‘Ik vind het interessant om dingen buiten mijn comfortzone te doen.’

Interview Jill Waas | Foto Stef Nagel

Je bent qua werk niet bepaald in een hokje te stoppen…

“Klopt, en dat vind ik eigenlijk wel fijn. Vroeger, toen ik vooral acteerde, was het voor anderen duidelijker in welk hokje ik zat. Maar zelf dacht ik: wie ben ik dan? Ik had geen rust, werd steeds geprikkeld door een andere scene, ander soort feestjes, andere mensen. Ik duik graag in verschillende werelden en dat zie je ook in mijn werk. Qmusic zag ik totaal niet aankomen. Toen ze me vroegen als sidekick, dacht ik eerst: hoezo ik? Maar ik vind het heel interessant om dingen buiten mijn comfortzone te doen. Ik hou ervan om op scherp gezet te worden, dat mijn werk niet voelt als: been there, done that. Ze zochten bij Q niet per se iemand met een radioachtergrond, maar iemand die verhalen wil maken. En dat is wat ik graag doe. Stephan Bouwman is de kapitein en ik ben, zeg maar, zijn favoriete matroos.”

Merk je dat je als dertiger andere keuzes maakt?

“Absoluut, als je wat jonger en onervarener bent, ben je ook meer beïnvloedbaar en luister je minder naar die stem vanbinnen. Ik heb wel slip ups gemaakt, zoals ‘Sterren springen’, dat zou ik nu nooit meer doen. Ik ben daar toen redelijk naïef ingestapt: het leek me leuk om iets nieuws te leren en sportief bezig te zijn, maar ik voelde me er doodongelukkig bij. Toch heb ik er geen spijt van, want ik heb ook geleerd wat niet bij me past. Ik sta nu veel steviger in mijn schoenen en laat me niet meer zo snel gek maken. Het gaat mij niet om wat de massa denkt of vindt, het gaat erom waar ík me goed bij voel.”

Zeg je vaak ‘nee’ tegen projecten?

“Ja, rollen waarin ik geen uitdaging zie, ga ik niet meer spelen. Dat is absoluut geen arrogantie, want als ik een leuke bijrol krijg aangeboden in een productie met een mooi verhaal, doe ik het graag. Het hoeft heus niet allemaal groots te zijn, maar het moet wel bij mijn levensfase passen. Ik ga ook niet zomaar in een programma aan tafel zitten praten, tenzij het over een onderwerp gaat waarmee ik veel affiniteit heb. Je kunt denken: dan lul ik toch gewoon mee, want dan ben ik tenminste op 
televisie, maar persoonlijk zit ik dan liever thuis.”

Waar ligt je grootste passie?

“Ik vind het lastig om te kiezen. Kijk, als ik speel, zoals nu in het tweede seizoen van ‘Vechtershart’, verlies ik alles om me heen. Verdwijnen in een ander karakter en een andere wereld is zo magisch; dat gevoel is met niets te vergelijken. Maar het maken van programma’s voor tv en radio wil ik ook blijven doen. Mijn commitment ligt nu bij Qmusic, want er moet vijf dagen in de week ’s middags een liveshow worden gemaakt en ik kan niet zomaar zeggen: ‘Jongens, ik ben er effe niet.’ Dat betekent dat ik soms moet kiezen.”

Het hele interview met Kimberley lees je in VIVA 21. Het nummer ligt van woensdag 24 t/m dinsdag 30 mei in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «