Miss Montreal: ‘Een kind? Ik wil eerst een hond!’

miss montreal

Missie Montreal
Een nieuw album, een leuke relatie, een mooi huis: Sanne Hans, alias Miss Montreal, is nog nooit zo gelukkig geweest. En dat mag iedereen weten.

Sanne Hans zit aan de keukentafel van haar nieuwe woning. Een fijn huis, met een grote leren bank, een tuin en een muziekruimte. Ze woont er samen met Daniel Smit, de drummer van Handsome Poets. En af en toe met een rode kat die aan komt waaien. Sannes clubtournee met vrijwel alleen 
uitverkochte concerten zit erop, haar nieuwe album is goed ontvangen en ze is blij met haar werk, haar vriend en haar honk.

Je nieuwe album heet ‘Irrational’. Vanwaar de titel?
“Omdat ik dat nogal eens ben, irrationeel. Niet meer zo vaak als vroeger, maar ik kan nog weleens dingen doen of zeggen waar ik het eigenlijk niet mee eens ben. Ik denk dat veel vrouwen dat hebben. Nu ik er zelf minder last van heb, vond ik het wel mooi om er een plaat aan te wijden. Ik heb het ook geaccepteerd van mezelf en dan is het heel fijn als je er een album over kunt volblèren.”

Op wat voor momenten was je irrationeel?
“In nieuwe relaties, als je eerst twee maanden heel relaxed doet. Op den duur kon ik er niet meer tegen en moest ik weten of we nou wat hadden of niet. Toch wachtte ik zo lang mogelijk met ernaar vragen, omdat ik wist: als ik daarover begin, is het klaar. En omdat ik bang was dat er dan iets in me zou knallen en ik moest janken. Maar nu had ik daar geen zin meer in. Ik heb tegen Daniel gezegd: ‘Ik vind het heel leuk, maar ik wil wel dat je me nu verkering vraagt. Als je dat niet wilt, is dat prima, maar dan ga ik naar huis. Dan is het klaar.’ Toen vroeg hij het aan me. Het was ineens zo makkelijk! Wat een openbaring. Vroeger was dat wel anders. Ik zie het ook bij vriendinnen van me: ze proberen ontspannen te doen, maar op een gegeven moment is het toch: ‘Hij heeft al twee dagen niet gebeld…’ Over dat soort dingen gaat mijn album.”

Is het niet lastig om nummers te schrijven als alles goed gaat?
“Op mijn eerdere albums was het meer: pijn! Moeilijk! Ik heb niemand nodig! Het was wel een verademing om te schrijven over hoe blij ik nu ben. En dit album is persoonlijker omdat ik mensen een kijkje laat nemen in de relatie die ik nu heb, het gaat niet over iets wat achter me ligt. Het is heel leuk om te vertellen dat ik iemand heb. Maar ik heb wel emotionele bagage, ik kan ook bang zijn dat hij me in de steek laat.”

Wat vindt Daniel ervan dat het album zo openhartig is?
“Hij is heel trots, hij vindt de nummers supermooi. Het is ook niet zomaar even tot stand gekomen, hij heeft me echt zien ploeteren. Hij steunt me, en het album raakt hem ook. Het nummer ‘TuTuTu’ heb ik geschreven toen we een jaar samen waren. Ik speelde het voor het eerst voor hem tijdens een optreden en zei: ‘Daan, dit is voor jou.’ Hij had het nog nooit gehoord en moest huilen. Het is mooi als je dat met elkaar deelt.”

Komen er kleine Daantjes en Sannes?
“Ik wil eerst een hond.” (Laat op haar telefoon een foto van een hond zien.) “Kijk, dit is een schnauzer, daar krijg ik over een halfjaar een puppy van. Dan heb ik ook tijd, nu is het nog knallen. Ik weet niet of ik kinderen wil. Als het komt, dan komt het. Ik wil nu mijn baan nog niet aan de kant zetten. Mijn baan, dat is mijn alles. Maar ik vind Daniel wel zo’n leuk mens dat ik graag nakomelingen op aarde wil zetten.”

Hoe zie je je toekomst in de muziek?
“Ik ben ervan overtuigd dat ik als muzikant kan blijven werken als ik eerlijk blijf, mezelf blijf en me niet verlies in verwendheid. Maar waarschijnlijk zullen er jaren komen dat het slechter gaat en iedereen me uitkotst. Iedereen krijgt zo’n moment. Ik denk zelfs dat dat niet lang meer duurt. Hoe bekender ik word, hoe banger ik ben dat iedereen een hekel aan me heeft. Wat ook waar is, want hoe meer publiek je aanspreekt, hoe meer mensen je ook niet leuk zullen vinden.”

 

Bron: VIVA 16, tot 15 april in de winkel
Beeld: Hüsne Afsar