Kjeld Nuis: ‘Ze zeggen dat een kind krijgen niet te combineren is met topsport, maar ik haal er rust uit’

VIVA gaat elke week op date met een leuke man. 
Schaatser Kjeld Nuis (27) was ooit de eeuwige tweede, 
maar had eindelijk een gouden sportjaar. En dus wilde VIVA’s Jessica maar wat graag een lesje van ’m.

Tekst: Jessica van Zanten | Foto’s: Anke van der Meer

Het is zondagmorgen vroeg, een tijd waarop menigeen zich nog een keer omdraait. Niet op de Vechtsebanen in Utrecht. Daar schalt Andre Hazes juniors ‘Leef’ door de speakers, 
gevolgd door Pitbulls ‘Fireball’. Vandaag houdt schaatsteam Lotto-Jumbo clinics voor enthousiaste schaatsfans. Jonge kids staan in een meterslange rij voor een foto en handtekening met hun favoriete schaatsers. Hectiek alom, maar Kjeld Nuis lijkt het niet te deren: hij schenkt iedereen een glimlach van oor tot oor. We spreken hem terwijl hij vóór de volgende clinic – waarbij deze journalist ook een paar rondjes gaat schaatsen met dé schaatskoning van dit moment – een paar broodjes weg hapt.

Zo poeh, wat een drukte op de vroege morgen.

“Ja, en dan ben ik ook nog eens behoorlijk brak, want ik was vannacht pas om vier thuis.”

Flink de bloemetjes buitengezet?

“Ik heb voor het eerst sinds een jaar weer eens gestapt, en heb alles door elkaar gedronken: bier, whisky, gin tonic. E�cht heel slecht. Ik kan het normaal best wel een keer laat maken, maar alcohol drinken is niet handig als je de volgende dag moet trainen. Nu is het seizoen voorbij, bijna vakantie en kan ik er echt van genieten.”

Je hebt ook wat te vieren natuurlijk: je won meerdere keren goud dit jaar.

“Het was echt een gouden seizoen. Ik hoopte dat ik eindelijk een keer wereldkampioen zou worden en nu pakte ik in Zuid-Korea zelfs twee titels in een weekend. En de wereldbekerfinale in Stavanger in maart was een mooie afsluiter, want daar pakte ik nog twee keer goud. Ik had dit vooraf niet durven dromen.”

Je had lang het stempel ‘eeuwige tweede’. Waardoor ben je in de winning mood gekomen?

“Ik train elk jaar hard en vorig jaar was ik ook fit. Maar ik denk dat ik dit seizoen een mentale stap heb gemaakt, waardoor ik zelfverzekerder aan de start sta.”

Ik las dat je naar een psycholoog bent gegaan?

“Ja. Dat ‘eeuwige tweede’ en op belangrijke momenten niet kunnen presteren knaagde aan me. D�at moest ik loslaten. 
Tijdens trainingen reed ik goed, maar bij wedstrijden kreeg 
ik dat krampachtige: ik móet en gá nu winnen. Wedstrijdspanning is heel gezond, maar ik sloeg daar soms in door.”

Doe je nu iets speciaals om rustig te worden?

“Meditatieoefeningen. Én ik ben afgelopen zomer vader geworden. In topsport kun je elk mierenneukerig dingetje zó groot maken, zo’n kleintje helpt je te relativeren. Als ik nu voor een wedstrijd op de hotelkamer lig te wachten en ik voel de zenuwen door mijn lijf gieren, facetime ik even met thuis. Dan zie ik die kleine lachen, waarna ik de baan op kan en kan knallen. Mensen zeggen weleens dat een kind krijgen tijdens je topsportcarrière pittig is of niet te combineren, maar ik haal er juist mijn rust uit. Al heb ik ook wel de luxe dat mijn vriendin thuis dubbele taken op zich neemt en ik vooral de leuke momenten meemaak, haha.”

Het hele interview met Kjeld lees je in VIVA 14. Het nummer ligt van woensdag 5 t/m dinsdag 11 april in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «