Kraantje Pappie: ‘Ik ben de meest veelzijdige rapper van Nederland’

Alex van der Zouwen (30), beter bekend als Kraantje Pappie, werd met zijn hits ‘Waar is Kraan?’ en ‘Feesttent’ in één klap wereldberoemd in Nederland. Ook zijn nieuwste album gaat als de brandweer. En terecht, als je ’t hem vraagt.

Tekst Elle Smolders | Foto Anke van der Meer

Het is donderdagmiddag 13 uur als we na een lange treinrit, vier keer railcatering, drie keer kaartjescontrole (“Nog niet uitgestapt?”), twee cappuccino’s en anderhalve roze koek aankomen bij Alex’ boekingskantoor in Groningen. Op de binnenplaats steekt Alex nog snel een peukie op. Of ie veel rookt? “Best wel. Maar een pakje per dag haal ik niet hoor.” Alex’ manager Nick knipoogt en grijnst: hmm hmm…

Je nieuwe album ‘Crane III’ wordt goed ontvangen. Was dat spannend?

“Fucking spannend. Mijn laatste twee albums waren allebei relatief succesvol, maar intussen is er een heel nieuwe generatie rappers opgestaan. Dan is het altijd maar afwachten: waren we twee albums tof en is het nu klaar, of mogen we blijven? 
In de muziekindustrie gaat het zo snel. Je bent zo groot als je laatste hit.”

In jouw geval: ‘Feesttent’.

“Klopt, die heb ik heel lang niet kunnen overtreffen. Mensen wilden vooral dát nummer horen, waar ik ook kwam. Maar op mijn nieuwe album staan nummers die daar keihard overheen zijn gegaan: ‘De manier’ en ‘Pompen’. Nu komen ze dáárvoor. En dat is mooi, want een nummer als ‘Pompen’ past nu veel beter bij me. Daarin zit alles waar ik voor sta: technisch rappen, een knipoog, het heeft ballen, het is grof. Dat is Kraantje Pappie.”

De eerste zin van je laatste album is: ‘Iedereen die nu wil zeggen dat ik niet de meest gevarieerde rapper van het Koninkrijk der Nederlanden ben, is gek geworden.’ Daar zeg je nogal wat.

“Dat vind ik ook echt. Niet per se de beste, maar wél de meest veelzijdige. Mijn albums gaan van links naar rechts, want als ik iets tof vind, dan gebruik ik het. Of dat nu schlager, techno of popmuziek is. De meeste rappers maken de hele tijd dezelfde liedjes. Dat is niet iets negatiefs, begrijp me niet verkeerd, 
maar ik combineer het allemaal. Een paar keer hiphop, een paar beukers, een paar hits. Op één plaat. Dat maakt mij tot 
de meest veelzijdige rapper van Nederland.”

Klinkt zelfverzekerd.

“Dat ben ik ook, als het om mijn muziek gaat. Ik vind: niemand kan de muziek die ík leuk vind, beter maken dan ikzelf. Dat is de reden dat ik er ooit mee ben begonnen. In de muziek die ik luisterde, miste ik altijd wel wat. Weet je wat, dacht ik, ik ga het zelf doen. Dat er zo veel meer mensen zijn die mijn muziek tof vinden, is mooi meegenomen, maar dat is nooit mijn insteek geweest. Ik maak muziek die ík mooi vind. Dus ja, natuurlijk ben ik daar zelfverzekerd over.”

Ben je privé ook zo zeker van je zaak?

Lachend: “Een stuk minder. Doe mij nog een peuk, Nick?” Dan: “Nou ja, ik heb een vriendin, Sarah. Dat gaat supergoed en ik ben heel blij, maar dat maakt me ook onzeker. Ik zou niet weten wat ik met mezelf aan zou moeten als zij besluit weg te gaan. Ik gooi er álles op dat zij mijn eindstation is. Ik geef haar al mijn liefde, mijn vertrouwen. Mijn geld, haha. Dat is best wel eng, toch? Ik bedoel, zo hoort een relatie ook te zijn, maar het blijft eng. Het zal niet voor het eerst zijn dat iemand ’s ochtends wakker wordt en denkt: hm, dit gaat ’m toch niet worden.”

Meer Kraantje Pappie

Wie Alex van der Zouwen alias Kraantje Pappie
Bekend van Zijn debuutalbum en doorbraak ‘Crane’. Alex ontving platina platen voor o.a. de singles 
‘Feesttent’ en ‘De Manier’.
Nu Staat hij door het hele land in clubs en op festivals en spot je hem af en toe in de vlogs van Anna Nooshin.
Straks Kraantje tekende recentelijk bij voor een nieuw album en werkt hard aan 
zijn eigen boekingskantoor Bank Bookings.

Het hele interview met Sander lees je in VIVA 22. Het nummer ligt van woensdag 31 mei t/m dinsdag 6 juni in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «