Lasse Schöne: ‘Ik kan niet dronken aan de bar hangen: iemand maakt er zo foto’s van’

lasse schone

VIVA drinkt elke week een biertje met een leuke man. Deze week zitten we aan de bar met Ajax-speler Lasse Schöne (28), die aldaar het hoofd van de mannen op hol brengt.

Op je 16e verhuisde je van Denemarken naar Nederland voor je voetbalcarrière. Heb je ooit een kroegleven gehad?

“Rond m’n 16e probeerde ik met vrienden in Denemarken de kroegen binnen te komen waar je eigenlijk 18 voor moest zijn. Soms lukte het, vaak ook niet. Dan gingen we door naar de volgende kroeg en begon het spelletje opnieuw. Maar al snel kon ik niet meer vaak mee met de stapavonden. Als zij op zaterdag wilden stappen en ik de volgende dag een wedstrijd had, dan moest ik nee zeggen. Of ik moest – heel zielig – om 23 uur naar huis. Makkelijk was dat niet altijd, zeker als je weet dat je vrienden lol hebben. In het weekend moet ik vaak spelen, ik ben niet anders gewend. Voetbal is te leuk, en daar moet ik veel voor laten – so be it. In principe stelt Ajax geen regels op wat betreft kroegbezoek, maar je moet er niet elke week te vinden zijn en zéker niet twee, drie dagen voor een wedstrijd.”

Kun je eigenlijk nog wel rustig in een kroeg zitten?

“Door een grote club als Ajax kennen veel mensen me en stappen op me af voor een foto of handtekening. Ik vind dat leuk: een eer dat mensen fan van me zijn, en het is een kleine moeite. Maar het lastige is weleens dat mensen denken dat ze je kennen, omdat ze van alles over je gelezen hebben. En natuurlijk heeft iedereen altijd en overal een mening over voetbal. Maar over het algemeen zijn mensen beleefd. Zeker als ik met mijn gezin ben, laten ze me met rust.”

Durfde jij op vrouwen af te stappen in de kroeg?

“Ja hoor, af en toe.  Al ging dat met alcohol op natuurlijk wat soepeler.”

Meer over het (kroeg)leven van Lasse Schöne lees je in VIVA 23. Bestel ‘m hier.

Beeld: Anke van der Meer
Tekst: Jessica van Zanten

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.