Lena Dunham: “Ik ben er aan gewend het mikpunt van spot te zijn”

lena dunham

Nog geen maand geleden blies actrice, schrijfster en regisseur Lena Dunham (28) plotseling haar boekentour en ons interview af. Reden: ze was ziek, toevallig net op het moment dat er een online rel over haar was losgebarsten. VIVA’s Linda sprak de ‘Girls’-ster in Brussel alsnog, maar wel onder strikte voorwaarden.

Via social media krijg je veel negatieve reacties op bepaalde fragmenten uit je autobiografische boek. Hoe ga je daarmee om?

Even loer ik naar de vier paar ogen die vanaf het raam toekijken. Het blijft stil. Lena: “Sociale media kunnen fantastisch zijn: je kunt op een makkelijke manier je kunst verspreiden en met fans communiceren. Maar voor veel mensen is het ook makkelijker om anoniem kritiek te uiten. Ik was zó overwhelmed door alle reacties op mijn boek. Het werd chaos in mijn hoofd; dat wat mensen online allemaal durven te zeggen: ik kon er niet meer tegen. Daarom ben ik gestopt met het lezen van alle mentions op Twitter toen mijn boek uitkwam. Het geeft een stuk meer rust om al die berichten van mensen die ik niet ken gewoon te negeren.”

Wat vind je het vervelendst om over jezelf te lezen?

“Ik ben niet meer zo snel geshockeerd, de meest vreselijke dingen heb ik allemaal al een keer gehoord. Gek om te zeggen, maar ik ben er inmiddels aan gewend om het mikpunt van spot te zijn. Om bekritiseerd te worden. Het doet me meer als een reviewer die ik respecteer en waardeer, mijn werk bekritiseert. Dat is pijnlijker dan een willekeurige persoon op Twitter.” zeggen: ik kon er niet meer tegen. Daarom ben ik gestopt met het lezen van alle mentions op Twitter toen mijn boek uitkwam. Het geeft een stuk meer rust om al die berichten van mensen die ik niet ken gewoon te negeren.”

In je boek en in series kom je op voor de ‘echte’ vrouw, met rondingen en zonder opsmuk. Tijdens de literaire avond in Amsterdam noemde je dat ‘het nieuwe feminisme’. Wat betekent feminisme anno 2015 voor jou?

“Voor mij is het heel basic: ik zie het als een tool om over gelijkwaardigheid te praten. Dat je vindt dat vrouwen hetzelfde moeten verdienen als mannen, dat ze eigen keuzes maken over hun lichaam en hun leven. Het gaat er niet om of vrouwen, feministen, wel of geen korte broeken mogen dragen of naar rapmuziek zouden kunnen luisteren. Dat is niet het punt, het moet gaan over het grotere idee: wereldwijde gelijkheid tussen mannen en vrouwen.”

Linda en Michelle hebben ook een backstagevideo gemaakt van deze dag in Brussel. Check ‘m hier!

Lees het hele interview met Lena in VIVA52/53, die nu in de winkel ligt! 

TEKST LINDA SAMPLONIUS