Lessen tussen de lakens: 7 weetjes over de poes

Iedere vrouw heeft een vulva, maar hoe staat het met onze kennis erover? Zeven weetjes over de poes.

Clitkunde

Wist je dat de clitoris gemiddeld tien centimeter lang is? Daarvan is alleen niet meer dan twee centimeter zichtbaar. Dit deel, boven aan de schaamlippen, is dus alleen het topje van de heerlijke ijsberg. Bovendien heeft ie achtduizend zenuwuiteinden, dat zijn er twee keer zo veel als de penis.

Vagina versus vulva

Het woord ‘vagina’ wordt vaak gebruikt als de vulva wordt bedoeld. De vagina is niet meer dan de vaginale opening. Het woord vulva omschrijft alles wat je van de buitenkant ziet. De binnenste en buitenste schaamlippen, het puntje van de clitoris, de uitgang van de urinebuis én de opening van de vagina.

Dat klopt!

Een boner alleen voorbehouden aan mannen? Think again. Ook vrouwen kunnen een ‘erectie’ krijgen. 
Bij opwinding stroomt het bloed, net zoals bij de piemel, naar de genitaliën. En 
dat zorgt ervoor dat het weefsel opzwelt.

Showdoos

De Russische Tatjana Kozhevnikova heeft de sterkste vagina ter wereld: ze kan er veertien kilo mee tillen. Ze stopt er een houten ei in en hangt daar gewichten aan. Typisch gevalletje don’t try this at home.

Flexi vagina

De vagina is gemiddeld zeven tot tien centimeter diep. Maar doordat het zo’n elastisch kanaal is, kan ie flexibel van formaat en positie veranderen.

Zuurpruim

De optimale zuurgraad, ofwel de pH-waarde, van een vagina ligt tussen de 3,8 en 4,5. Dat is te vergelijken met die van een glas rode kwaliteitswijn. Voor de uitwendige intieme zone, de binnenste en buitenste schaamlippen, ligt de waarde rond de pH5. De zuurgraad is belangrijk, omdat vervelende bacteriën daardoor niet kunnen overleven in de vagina. Checken of jouw waarde op peil is? Bij de drogist koop je een test die je eenvoudig thuis kunt doen.

Waar is ie nou?

Vrouwen met het syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster worden geboren zonder vagina en baarmoeder. Van buitenaf zie je niks: de clitoris en de buitenste en binnenste schaamlippen zijn gewoon aanwezig. Dit syndroom komt voor bij één op de vier- tot vijfduizend vrouwen.

Deze ‘Lessen tussen de lakens’ komt uit VIVA 20-2019. Deze editie ligt tot 21 mei in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «