Lessen tussen de lakens: Alles wat je moet weten over glijmiddel

lessen-tussen-lakens-glijmiddel

Wil je het bedplezier verhogen? Met een paar druppels glijmiddel verloopt het seksspel lekker soepel. 

Fijne feitjes

Wetenschappers van de universiteit van Indiana hebben met een onderzoek onder meer dan 2.400 vrouwen aangetoond dat 65 procent meer plezier had wanneer er glijmiddel bij de vrijpartij werd gebruikt en dat zowel mannen als vrouwen err 50 procent sneller door klaarkomen.

Toch heeft volgens een onderzoek dat gepubliceerd werd in Journal of sexual medicine 35 procent van de vrouwen nog nooit glijmiddel gebruikt. Zonde, want het goedje kent veel voordelen. Het biedt soelaas bij vaginale droogheid – en daardoor pijnlijke seks (waar 1 op de 3 vrouwen weleens last van heeft), je kunt sneller van start gaan, beter uit de voeten wanneer je partners kleine vriend meer een grote vriend is én het zorgt voor een beter orgasme.

Kieswijzer

In het algemeen zijn er drie varianten: glijmiddel op basis van water, siliconen en olie. Welke soort je kiest, hangt af van wat je van plan bent en waar je van houdt. Glijmiddel op waterbasis is veilig, vlekt niet, is makkelijk af te spoelen als de pret weer voorbij is en werkt het best in combinatie met condooms en speeltjes.

De variant op siliconenbasis voelt goddelijk zacht aan, werkt heel lang en lost niet op in water. Handig voor een stomend potje seks onder de douche en doordat ie lekker dik is en niet uitdroogt de way to go voor anale seks. Maar gebruik ’m beter niet met je seksspeeltjes omdat de siliconen je speeltjes kunnen beschadigen.

Een glijdmiddel op oliebasis helpt je te genieten van een urenlange sekssessie zonder stroef gevoel. Deze glijden het allerbeste, maar zijn niet safe seks-proef. De olie kan namelijk scheurtjes in een condoom veroorzaken. Check altijd even of er glycerine in het glijmiddel zit. Deze stof verstoort de zuurgraad down under en maakt de kans op een infectie groter. Experimenteren met kokos- of olijfolie wordt door experts afgeraden.

Glij handleiding

Wat betreft het gebruik van glijmiddel zijn er niet echt regels, maar je kunt het smeermiddel het beste eerst op je vingers aanbrengen en dan op de juiste hotspot (hallo heet voor-, na- en tussenspel!). Qua hoeveelheid kun je rekening houden met de mate waarin jij zelf vochtig wordt. Begin met twee tot drie druppels en kijk wat er gebeurt en of je na een tijdje nog wat extra hulp kunt gebruiken.

Crème de la crème

Waar je vooral wél mee wilt experimenteren, zijn alle subcategorieën van glijmiddel. Om orale seks nóg plezieriger te maken kun je kiezen voor een glijmiddel met een lekker smaakje. Het is er in alle smaken van de fruitschaal en in sfeerverhogende varianten als witte chocola en champagne.

Ga voor een glijmiddel met een verwarmend effect, een afkoelend effect, een combi van de twee, of met een ontspannende werking en geef je sekspartner een erotische massage. Voor solo avontuur is glijmiddel met het aminozuur L-arginine een aanrader. Dat stimuleert de doorbloeding en maakt je partybox extra gevoelig.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Tekst Samantha Lakker | Foto GettyImages