Het liefdesverdriet van Lauren Verster

We kennen haar als presentatrice van onder meer Atlas, maar Lauren Verster (33) heeft nog meer in haar mars. Voor haar boek Uit, dat volgende week verschijnt, interviewde ze mensen over extreem liefdesverdriet.

Veel verhalen
“Ik ben altijd op zoek naar antwoorden. Hoe andere culturen denken. Hoe mensen reageren. Hoe de wereld en ikzelf en relaties in elkaar zitten. Zo ontstond ook het idee van mijn boek. Op omroepborrels en premières dacht ik altijd: jezus, die gesprekken zijn best saai. ‘Hoe is het?’ ‘Ja, ja, goed. Met jou?’ ‘Ja, lekker z’n gangetje.’ Ik vond er niks aan en besloot: óf ik ga er niet meer heen óf ik ga leuke vragen verzinnen. Het werd het laatste. Aan de mensen die ik tegenkwam, stelde ik vanaf dat moment vragen waarop ik het antwoord écht wilde weten. Waar hoor je bij? Wie zou je willen zijn? Waarom ga je wel of niet vreemd? En: heb je weleens liefdesverdriet gehad? Die laatste vraag leverde bijna altijd een tof, herkenbaar, treurig of veelzeggend verhaal op. Dat wat er schuilgaat achter liefdesverdriet, vind ik interessant. Mensen vertellen wel dat het uit is, maar niet over wat er allemaal bij komt kijken als de relatie verbroken wordt.”

We moeten praten
Zelf heeft Lauren ook liefdesverdriet meegemaakt. “Echt verliefd ben ik maar twee keer geweest. Op Jort én de man die het zes jaar geleden uitmaakte. Hij was regisseur en geen makkelijke man. Iemand die de deur dichtgooide en zei dat ie de komende dagen niet bereikbaar was. Dat is pijnlijk. Daardoor ga je ook aan jezelf twijfelen. Ik hield van hem en dacht dat het mijn grote liefde was. Totdat hij voor zijn werk naar het buitenland moest. Toen hij terugkwam, zat ik thuis op hem te wachten. Mijn koffer had ik al ingepakt met m’n leukste setjes, omdat we op vakantie naar Spanje gingen. Daar zouden we elkaar beminnen in een huis, de tijd inhalen: je kent het wel. Ik hoor nog steeds hoe hij de sleutel in het slot draaide: óe, daar is ie, tuterdetuut, helemaal leuk. En dan die magische woorden: ‘Ga even zitten, want we moeten praten.’ Nou, dan weet je het wel.”

Loubou-wat?
Nu is Lauren al drie jaar samen met Jort. Ze bekent even te moeten wennen aan hun verschillende werelden. “Toen we net iets hadden, zei hij: ‘Schat, laten we een keer Louboutins voor je kopen.’ Loubou-wat? Ik wist niet eens wat dat waren. Jort komt uit een heel andere wereld, hè. Een beetje een eenzame wereld, vind ik. Mensen met veel geld of een grote carrière zijn individueel vaak heel bijzondere mensen ‒ want ze durven risico’s te nemen, stappen te zetten en zijn ambitieus ‒ en dus inspirerend. Maar als ik de rich and famous als groep in een club in Saint-Tropez zie staan, heeft het ook iets treurigs. Het is een wereldje waarin weinig ruimte is om je masker te laten zakken, je kwetsbaar op te stellen en te zeggen dat je het ook niet weet. Dat je ook maar wat doet.”

Meer lezen? Het gehele interview met Lauren vind je in VIVA 47, die vanaf woensdag 13 november in de winkels ligt.