De ultieme tips voor een bezoekje aan Lille

Elke week toffe tips van insiders. Deze keer gaan we naar Lille.

Izabela Jeanneau woont sinds 2009 in Lille en ze gaat er voorlopig nog niet weg. Als lifestyle blogger op lilleconfidential.com kent ze alle hoeken en gaten en alle ins en outs van de historische stad.

Wat is er zo leuk aan de stad?

“Lille behoort tot de tien belangrijkste steden van Frankrijk. Het ligt het meest noordelijk: maar tien minuten rijden vanaf de Belgische grens. Volgens het Franse tijdschrift Topito wonen in Lille de meest coole mensen van Frankrijk. De locals houden van chillen, bier drinken, discussiëren en zijn megarelaxed. Bij het eerste zonnestraaltje stromen de terrassen al vol en kun je alleen met veel moeite nog een plekje bemachtigen in het park.”

Wat is nou typisch Lille?

“Lille is een oude, Frans-Vlaamse stad. We noemen het ook wel de hoofdstad van Vlaanderen en het heeft ook nog een Vlaamse naam: Rijsel. De charme van Lille zit ‘m zonder enige twijfel de architectuur en de straten: kronkelige wegen met kinderkopjes, rode stenen muren en gekleurde gevels.”

In welke wijk woon je zelf?

“Ik woon in Marcq-en-Baroeul, net iets buiten het centrum en lekker rustig. Gelukkig ben ik zo in stad: een kwartiertje doortrappen op mijn fiets en ik ben er! Of ik pak de tram. Die brengt je binnen vijf minuten in het centrum.”

Wat is de place to be in Lille?

“De historische wijk Vieux-Lille is super levendig. Vooral op zaterdag. Veel locals en toeristen komen hier om te chillen en te winkelen. Daarnaast barst het van de leuke restaurantjes en bars. Je hebt hier eigenlijk alles. Het mooiste uitzicht over de hele stad heb je vanaf de klokkentoren van Beffroi de l’Hôtel de Ville, het oude stadhuis. Wil je liever niet zo veel toeristen tegenkomen, ga dan naar Gare Saint Sauveur. Dit is een kunstzinnige omgeving op de plek van een oud station, waar je ook een terrasje kunt pakken. Tentoonstellingen, evenementen, concerten, shows en beurzen: er is hier altijd wel iets te beleven.”

Wat doe je het liefst in het weekend?

“De zondagmorgen reserveer ik voor de markt. Place du Concert in Vieux-Lille is er eentje van het chique kaliber. Wat populairder is de Marché de Wazemmes en Place Sébastopol. Daarna loop ik voor een lekker wijntje in de zon naar een van de gezellige terrasjes. En soms pikken we een museum mee. Die zijn op zondag open.”

Bakkie Pleur

Voor de zoetekauwen onder ons: bij deze thee- en koffietentjes kun je terecht voor een heerlijk stuk taart, high tea of brunch. Theesalons L’Impertinente en Tous Les Jours Dimanche en coffee- of espressobars Wally’s Coffee, Coffee Makers of Tamper. Check ze allemaal op facebook.

Faire la Fête 

La Luck Voor het drinken van een biertje of wijntje én om bordspelletjes te spelen. Vrolijke en ontspannen sfeer. Als je tegen je verlies kunt tenminste. lalucklille.com

Museum

Musee de L’Hospice Comtesse Vroeger was dit een ziekenhuis met prachtige kapel, nu worden er te gekke tentoonstellingen gehouden. musenor.com/nl/Les-Musees/lille-Musee-de-l-Hospice-Comtesse

Zomer must do

Go to the park! Lekker wandelen, chillen, picknicken of naar de zonsondergang kijken in Bois de Boulonge (met een oude militaire citadel en een kleine dierentuin), Jardin Vaubain (mooi heuvelachtig en met een grot met waterval) of Jardin des Geants (met reuzenhoofden van riet). nl.lilletourism.com/park-en-tuin-lille 

Shoppen

Memento Mori In deze winkel vind je de crème de la crème op het gebied van decoratie en design. Eigenaresse Noemie schotelt ons mooie en trendy merken voor. mementomori-shop.com

Dinner Time

Bloempot Dé place to be! Gehuisvest in een voormalige meubelmakerij, verborgen op een kleine binnenplaats met veel groen. Chef-kok Florent Ladeyn bestiert een wilde, creatieve keuken die werkt met lokale producten. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt, dus reserveer op tijd. bloempot.fr

Meer tips van Izabela? Check VIVA 23! De editie ligt van woensdag 14 t/m dinsdag 20 juni in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «