Linda Hakeboom: ‘Mijn werk is mijn liefde’

linda hakeboom

RamBam is terug! Voor het vijfde seizoen op rij onderzoek de presentatoren op hun eigenzinnige wijze misstanden en zaken waar een luchtje aanzit. Linda Hakeboom is er vanaf het prille begin bij en vertelde in VIVA over haar werk en leven.

Waar komt je passie voor het vertellen van verhalen vandaan?

“Dat zit er van jongs af aan in. Als kind hield ik erg van muziek en wilde ik popjournalist worden. Schrijven over muziek leek me fantastisch. Maar toen ik op de School voor Journalistiek verplicht een tv-vak moest kiezen, werd ik finaal verliefd op de camera. Vanaf dat moment wilde ik niets anders dan met die camera op stap. Als mijn klasgenoten met elkaar op een terras zaten te chillen, was ik ergens stage aan het lopen terwijl dat niet eens hoefde. Het komt vanuit het binnenste van mijn lichaam. Bij mijn eerste twee documentaires over Jett Rebel en Douwe Bob zei iedereen: ‘Waarom ga jij dit doen? Je hebt dit nog nooit gedaan. Bewijs jezelf maar eens!’ Het maakte me niks uit, want ik wist dat het tof zou worden.”

In de docu over Jett Rebel zoom je erg in op de worsteling die hij heeft met z’n identiteit. Snap je met terugwerkende kracht waarom dat onderwerp je zo fascineert?

“Ik vind het sowieso mooi als iemand daarover durft te praten, z’n kwetsbaarheid kan tonen. Maar ik heb inderdaad ontdekt dat die fascinatie ook met mezelf te maken heeft. Want ik kon dat lange tijd niet.”

Je bent al tien jaar samen met je vriend Rolf. Heeft hij een andere vriendin gekregen?

Grinnikend: “Ja, eigenlijk wel. Hij wist ook niet hoe heftig het was in mijn hoofd. Ik denk dat ik meer benaderbaar ben geworden. Minder alleen maar met mijn werk bezig. Dat vindt hij mooi. Hij zegt nog steeds dat hij het zo goed vindt dat ik erdoorheen ben gegaan, dat het mij enorm heeft verdiept. Het verdiept ook onze relatie, omdat we over wezenlijkere dingen praten dan hiervoor.”

Je komt over als de ultieme carrièrevrouw. Kun je je voorstellen dat je op een dag gaat verlangen naar een rijtjeshuis, Volvo, labrador en drie kinderen?

“Nee. Die gedachte vind ik doodeng. Ik vind het al lastig als mensen soms aan me vragen of ik over kinderen nadenk. Dan denk ik: nee, ik wil nog minstens 25 jaar aanklooien. Ik kan nu alles doen wat ik wil. Ik kan maken wat ik wil. Ik kan het werk kiezen dat ik wil. Dat vind ik het leukste leven op aarde. Het lijkt me heftig om aan huis gekluisterd te zijn. Ik heb die vrijheid echt nodig.”

Je werk staat dus nog steeds op één in je leven.

“Mijn werk is mijn liefde. Ik vind het zo vet wat ik doe: een verhaal vertellen dat ik belangrijk vind. Natuurlijk hoop ik dat mensen er daarna over gaan nadenken en hun eigen mening vormen, maar dat is niet het uitgangspunt. Ik vind mezelf net iets te veel een kunstenaar om me af te vragen wat andere mensen ervan vinden.”

Heb je een wishlist, dingen die je allemaal nog wilt doen en bereiken?

“Als je me twee jaar geleden had gevraagd of ik documentaires zou gaan maken, had ik het antwoord niet geweten. Nu maak ik er superveel. Wie weet ga ik over vijf jaar wel een boek schrijven. Ik heb zelf aan den lijve ondervonden hoe je als mens in een paar jaar tijd kunt veranderen. Over vijf jaar sta ik er misschien weer anders in. Mezelf vastleggen, daar hou ik niet van. Ik word gelukkig van leven in het moment.”

Het hele interview met Linda lees je in VIVA 2, die je hier online kunt bestellen. Je kunt het artikel ook online lezen via Blendle

Tekst: Fleur Baxmeier
Beeld: Hüsne Afsar
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.