Lottie Hellingman heeft niks met roem

lottie hellingman

Een héél bekend gezicht is Lottie Hellingman niet – wellicht ken je haar uit Jules Unlimited en Wie Is De Mol. Ze staat vooral veel in het theater, momenteel schittert ze samen met Anna Drijver en Nasrdin Dchar in Gejaagd door de Wind.

Beroemd voor werk
Herkend wordt Lottie nauwelijks. “Ik ben niet zo’n publiek figuur, nee. Dat hoeft van mij ook niet. Ik heb tien jaar geleden al besloten om niet ‘maar’ beroemd te worden om werk te krijgen. Iemand zei toen tegen me: ‘Zorg nou dat je bekend wordt, dat is dé manier om te overleven in dit vak.’ Maar diep vanbinnen zei een stemmetje dat dat niet bij me paste.”

Niks voor mij
Ze probeerde de musicalwereld uit, maar dat paste niet goed bij haar. “Ik heb hartstikke leuke dingen gedaan hoor, zoals ‘Jules unlimited’. Maar bij het tweede project dat ik deed – de musical ‘Miss Saigon’ – wist ik eigenlijk meteen dat het niet echt iets voor mij was. Je stapt in een mal. De voorstelling moet op alle plekken in de wereld precies hetzelfde worden opgevoerd: dezelfde kleren, dezelfde dansjes. Dat bood mij toch iets te weinig eigen inbreng. Wat ik nu doe, vind ik leuker. Zo werk ik al vier stukken lang met theaterregisseur Madeleine Matzer, met wie ik nu ook ‘Gejaagd door de wind’ doe. En vorig jaar maakte ik muziektheater met Vincent van Warmerdam en Michel Sluysmans. Ik vind het fijn om aan iets mee te werken wat meer bezield is. Dat je de mensen tot zelfreflectie aanspoort en ze wellicht beweegt op een ruimere manier over de wereld na te denken.”

Ego
Met roem heeft Lottie niet zo veel. “Als kind had ik het wel. Dan lijkt dat een soort ideaalplaatje. Maar op deze leeftijd vind ik het toch moeilijk te begrijpen dat je dat wilt. Ik heb zelf natuurlijk ook in die positie gezeten toen ik aan ‘Wie is de mol?’ meedeed en tegelijkertijd in de televisieserie ‘De Band’ zat. Roem gaat heel erg over ego. Als heel veel mensen tegen jou zeggen dat je zo goed en zo leuk bent, lijkt dat geluk te geven, maar dat heeft alleen met de buitenkant te maken. Ik denk dat het geluk ’m erin zit als je op je diepste eigenheid – je authenticiteit – vertrouwt en daar dan genoeg aan hebt. Het voelt heel goed als het niet meer uitmaakt wat er aan de buitenkant gebeurt.”

Meer lezen over Lottie? Het hele interview vind je in VIVA 9, die vanaf woensdag 19 februari in de winkel ligt.

Foto: Rachel Schraven