Maarten Heijmans: ‘Ik ben niet zo’n casanova’

maarten heijmans

VIVA gaat elke week wat drinken met een leuke man. Deze week: acteur Maarten Heijmans (31), die in maart op tournee gaat en in vijf steden Ramses Shaffy-hits zingt. In de kroeg voelt hij zich vooral oud, maar hij durft wel steeds meer op vrouwen af te stappen.

NACHTEN DOORHALEN

“Ik heb eigenlijk niet zulk levendig kroeggedrag. Ja, op de Toneelschool, daar eindigden we na elke les in de kroeg, maar ik ben altijd meer van de huisfeestjes geweest. Laatst ging ik weer eens naar de Chicago Social Club, maar tussen al die mensen van twintig voel ik me zo oud en denk ik: wat dóe ik hier? Voor mijn rol als Ramses Shaffy moest ik wel wat aanleren. Nachten doorhalen. Over straat zwalken. Ik had gelezen dat Ramses vond dat je van wodka beter zingt, dus moest ik erachter komen of dat zo is. Het klopt echt. Of ik heb zelf alleen dat idee natuurlijk. Nee, ik vind wodka een heel fijne drank. Van te veel bier word ik wazig, van wodka lekker helder dronken.”

GOUDEN KALF

“Het voelde heel onwerkelijk. Ik had verwacht dat de serie ‘Ramses’ genomineerd zou worden voor een Gouden Kalf, en dat was ook zo, maar toen ik ’m zelf won, vond ik dat ergens toch oneerlijk. Alsof ik er met alle glorie vandoor ging, terwijl we het met z’n allen gemaakt hebben. Te bescheiden misschien, maar ik voelde me vooral een beetje bezwaard.”

LOCK AND LOAD

“Ik ben niet zo’n casanova, meer een laatbloeier. Ik durf steeds vaker op meisjes af te stappen. Als jongen was ik heel klein, zag ik er jong uit en was ik als de dood om afgewezen te worden. Dat heeft zich een beetje doorgezet in mijn volwassen leven. Hoe je mij kunt versieren? Waar ik erg door word aangetrokken, is toevallig in een heel grappig gesprek verzeild raken. Gevoel voor humor dus, een gedeelde observatie die je hebt, een lollig detail dat je opvalt aan de avond, en dat je dan met z’n tweeën een soort eigen universumpje creëert. Ja, dat heb ik weleens meegemaakt. En ook weleens lock and load in de kroeg: dat je elkaar niet kent, in de ogen kijkt, en er meteen aantrekking is.”

De rest van Maartens kroegverhalen lees je in VIVA7, nu in de winkel!

ONDER REDACTIE VAN MARLOES TEERENSTRA | TEKST SAN VAN DE VEN | FOTO’S ANKE VAN DER MEER