Marius en Jasper Gottlieb: ‘We vallen niet op dezelfde meisjes’

Marius en Jasper Gottlieb

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze keer strikten we tweelingbroers Marius (links) en Jasper Gottlieb (26, bekend van ‘Spangas’) die hilarische filmpjes maken voor hun online kookprogramma ‘De worsten van Babel’.

Tekst: San van de Ven | Foto’s: Daphne Ponsteen

Als Marius en Jasper binnenkomen bij restaurant The Pool in Amsterdam, op de plek waar de oude Club Trouw zat, is het gelukkig meteen duidelijk wie wie is. Ze dragen allebei iets zwarts, maar Marius heeft een pet op. Alsof ze van tevoren gebeld hebben. “Dat doen we vaak, omdat we er een hekel aan hebben om er precies hetzelfde uit te zien.”

Jullie maken een online kookprogramma met 24Kitchen-chef Hugo Kennis. Hoe is dat zo gekomen?

Jasper: “We hebben hem leren kennen op de set van ‘Spangas’. Hij speelde in de musical, daar pesten we hem nog altijd graag mee.”
Marius: “Onze vriendschap is gevormd door onze gezamenlijke liefde voor eten. We bleken alle drie obsessief te kijken naar alles wat met koken te maken heeft. Van alle ‘Masterchefs’ en 24Kitchen tot Britse kookprogramma’s, en van Rudolph van Veen en Yvette van Boven tot Jamie Oliver. Toen Jasper en ik benaderd werden voor een kookprogramma, hebben we gezegd: oké, maar dan willen we het a) met z’n drieën doen en b) doen zoals wij denken dat het moet.”
Jasper: “Want eigenlijk zijn alle kookprogramma’s hetzelfde. Een poppetje achter een aanrecht vertelt jou: zo moet het, met twintig gram dit, een afgestreken eetlepel dat. Er gaat nooit iets fout, er wordt nooit iets vies en alles lukt.”
Marius: “Terwijl het leuke van koken is, en zeker als wij met z’n drieën zijn, dat je met elkaar in de keuken staat en iets maakt. Dingen uitprobeert. Dat creatieve proces is het belangrijkste, vinden wij. En soms mislukt het en wordt alles vies, maar dat is prima. Maar goed, dit klinkt nu allemaal heel leuk en groots en filosofisch…”
Jasper: “En vervolgens hebben we een heel flauw kookprogramma gemaakt, haha.”
Marius: “Maar wat wij wel laten zien, is dat je heel veel lol kunt hebben met koken. Dat we ons afvragen: Playdough, kun je daar een taart van bakken?”
Jasper: “Dat kan. Maar het is niet aan te raden.”
Marius: “Volgens mij is dat het smerigste wat we hebben gemaakt. ‘Lam lam’ was ook leuk: toen waren we alle drie knéiterlam en probeerden we een lamsbout klaar te maken. Bloedlink met dat vuur en die scherpe messen, maar het was heel lekker geworden.”

Jullie hebben vier jaar lang in ‘Spangas’ gespeeld, staan samen in de keuken… zien jullie elkaar elke dag?

Marius: “Nee. Twee keer per week, ofzo.”
Jasper: “Drie keer is veel.”
Marius: “Vorige zomer was het wel erg: toen stonden we met een culinaire voorstelling op theaterfestival de Parade, maakten we dat kookprogramma en gingen we óók nog met z’n drieën op vakantie. Daarna moesten we elkaar echt even níet zien.”

Jullie hebben allebei een vriendin. Lijken ze op elkaar?

Jasper: “Die vraag krijgen we altijd.”
Marius: “Maar we vallen niet op dezelfde meisjes. En hoe erg ik zijn vriendin ook mag: nee, ik geloof niet dat er ooit iets tussen ons zou zijn gebeurd als Jasper er niet was. Onze vriendinnen zijn wel goed bevriend geworden met elkaar en spreken soms af zonder ons.”

Het hele interview met Jasper en Mariusis te lezen in VIVA 19. Je kunt het blad online bestellen of lees het artikel op Blendle.