Mark Tuitert: ‘Zonder mijn vrouw zou mijn leven een puinhoop zijn’

Drie jaar geleden hing Mark Tuitert (38) zijn schaatsen aan de wilgen. Het duurde even voordat hij zijn draai vond, maar nu heeft ie het drukker dan ooit. “Je kunt wel wat verdiend hebben met schaatsen, maar vijf jaar lang surfen of met de benen omhoog is niks voor mij.”

Tekst Marloes Teerenstra | Foto’s Anke van der Meer

Je bent inmiddels drie jaar topsporter af. Hoe bevalt dat?

“Heel goed. Maar dat heeft even geduurd. Ik was gewend om bizar doelgericht te zijn en naar iets concreets toe te werken: goud. Ineens viel dat weg, en daarin moest ik mijn modus vinden. Twee jaar lang voelde ik me onrustig. Ik had geen doel. Sinds een klein jaar heb ik mijn draai weer echt gevonden.”

Hoe dan?

“Door kansen die op m’n pad kwamen aan te grijpen. Toen ik net gestopt was, dacht ik: ik ben de koning op de top van de heuvel, ik flik alles wel. Helaas, zo werkt het niet. Ik heb dan wel m’n NIMA Marketing A en B en veel boeken gelezen, maar van veel dingen, zoals sales en online marketing, wist ik geen snars. Ik moest gewoon weer met m’n voetjes op de vloer en door de modder. Dingen leren, fouten maken en aanschurken tegen mensen die veel werkervaring hebben.”

Wilde je meteen weer aan het werk?

“Ja, absoluut. Ik heb wel wat verdiend met schaatsen, dus ik kon twee dingen doen: surfen en vijf jaar lang met de benen omhoog óf direct tijd investeren om een ander leven op te bouwen. Ik koos voor het laatste.”

Na de nodige carrièreswitches – van sales tot commercieel directeur – sta je nu aan het roer van fitchannel.com, een online sportprogramma waarmee je mensen helpt fit en gezond te worden. Is dat waar je energie van krijgt?

“Nou en of. In sport, media en ondernemen ligt mijn kennis en kracht. Deze maand lanceer ik ook een kauwgom voor sporters die hun prestaties willen verbeteren.”

Hoe anders is je leven nu?

“Ik ben nu ondernemer in plaats van topsporter. En verder train ik natuurlijk veel en veel minder. Voorheen deed ik dat dertig uur per week, nu niet meer dan vijf.”

Aan welke sporten doe je nog?

“Circuittraining, krachttraining en ik fiets en voetbal twee keer per week. Mijn bovenlijf is tegenwoordig veel gespierder.”

Ben jij verslavingsgevoelig?

“Nee, maar ik heb wel donkere periodes gehad waarin ik vol teleurstellingen zat. Ik begrijp dat mensen dan tien flessen whisky kopen en zichzelf helemaal naar de tering zuipen. Topatleten hebben heftige emoties. Dat is heel mooi als iets lukt, maar heel gevaarlijk als je je doel niet bereikt. Ik ken genoeg mensen die daardoor de bietenbrug zijn opgaan.”

Jij sloeg niet door naar die negatieve kant. Hoe komt dat?

“Ik heb thuis een heel goede basis. Helen, mijn vrouw, is mijn backbone in veel opzichten. Zij is bedachtzaam en gestructureerd. Mijn leven zou zonder haar echt een puinhoop zijn.”

Jullie zijn al vanaf je negentiende samen. Wat is het geheim van jullie relatie?

“We zijn verschillend en vullen elkaar aan. Ik weet nog goed dat we voor het eerst gingen skiën. Ik wilde meteen van de zwarte buckelpiste, Helen van de blauwe. Ik trek haar dan mee: ‘Kom op schat, kun je best.’ Dan scheldt ze me eerst helemaal de huid vol. Maar als we beneden staan, zegt ze: ‘O, dat was eigenlijk best wel leuk.’ En als je samen dingen hebt meegemaakt, wordt je relatie alleen maar waardevoller.”

Wie

Mark Tuitert (38)
Werd Nederlands, Europees, Wereld- én Olympisch kampioen schaatsen. In 2010 pakte hij Olympisch goud op de 1500 meter in Vancouver. Na de Olympische Spelen in Sotsji in 2014 stopte hij.
Wat doet hij nu? “Via fitchannel.com train ik mensen om fit en gezond te zijn. Ik heb mijn eigen onderneming (First), ben partner in het bedrijf de Nationale HealthCheck, geef analyses en co-presentaties op radio en tv en ben te boeken voor bedrijfspresentaties over hoe je het beste uit jezelf kunt halen.”

Het hele interview met Domien lees je in VIVA 27. Het nummer ligt van woensdag 5 t/m dinsdag 11 juli in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «