Martijn Koning: ‘Mensen die zichzelf bloedserieus nemen, trek ik niet’

VIVA praat elke week met een leuke man. Deze keer gaan we langs bij cabaretier Martijn Koning (38), die tot de zomer als sidekick aanschuift bij ‘RTL Late night’, het tweede seizoen van ‘Celebrity stand-up’ presenteert én vanaf september met ‘Koning te rijk’ door het land toert.

Tekst Marloes Teerenstra | Foto’s Maaike van Haaster

De comedy-koning wacht ons op in de deuropening van zijn huis. We krijgen geen handshake, maar moeten het doen met een toegestoken wijs en middelvinger. “Ja, stom. Tijdens Koningsnacht sloeg ik m’n hand tegen de punt van m’n piano. Gebroken. Pijn, niet te doen! Gelukkig is het gips is er net af.”

Heb je serieus je hand gebroken?

“Duh. Ik maak niet van alles een grap.”

Denken mensen dat vaker, dat je álles geestig bedoelt?

“Ja, dat vind ik best moeilijk te vatten. Soms begint iemand al te lachen als ik zeg dat ik boodschappen ging halen en m’n band stuk ging, terwijl ik dat dan totaal niet geinig bedoel. Ik ben geen clown.”

Hoe ben je op feestjes?

“Dan kan ik weleens in een sociaal isolement zitten. Om met kennissen over koetjes en kalfjes te praten terwijl ik elke avond op het podium sta en praat, trek ik niet altijd. Er wordt altijd wel iets van me verwacht, maar ‘Doe eens een grap’ krijg ik gelukkig nooit te horen.”

Wat verwachten mensen dan zoal van je?

“Op de bruiloft van mijn broertje wilden vrienden van hem bijvoorbeeld dat ik een roast voor hem deed. Ik heb er nog spijt van, want ik was veel te grof. Ik maakte harde grappen over de gasten en daar was het ’t moment helemaal niet voor. Echt kut, mijn broer baalde ook.”

Je spreekt hem nog wel?

“Haha, ja, zeker. Met al m’n drie broers ben ik heel close. Met mijn ouders overigens ook.”

Hoe bevalt het hen om een comedian in de familie te hebben?

“Zij zijn trots. Mijn moeder verzamelt alles waar ik in sta. Ik denk dat ze klaarkomt als ze deze VIVA ziet. Eén broertje heeft er weleens moeite mee dat ik dingen die ooit in ons gezin zijn gebeurd voor mijn shows gebruik.”

Waar kan hij niet om lachen waar jij wel stuk op gaat?

“Van mijn broertje hoeft niet iedereen te weten dat we een moeilijk gezin waren. Maar ik vind het hilarisch dat er vroeger altijd een ene Willy van het RIAGG met een grote camera op zijn schouder bij ons over de vloer kwam. Dan moesten we een bordspel spelen en ging hij filmen wanneer we ruzie kregen. Dat was altijd vrij snel. Mijn broertjes en ik waren altijd aan het knokken. We waren echt hands full voor m’n ouders, hoor. Ze konden zelfs geen glasverzekering meer afsluiten, omdat er te vaak ruiten sneuvelden doordat we binnen aan het hockeyen en voetballen waren.”

Was al jong duidelijk dat je de stand-up comedykant op ging?

“Achteraf, ja. Ik was altijd al een aandacht vragend jochie; altijd grapjes maken, gek doen en een grote bek. Op klassenfoto’s zie je kinderen ook naar míj kijken in plaats van naar de camera, omdat ik dan weer een rare kop trok. Leraren vonden me helemaal het einde of een regelrechte hel. Weet je, mensen die zichzelf bloedserieus nemen trek ik gewoon niet, die worden meteen een target.”

Wie

Cabaretier, columnist en presentator Martijn Koning (38)
Bekend van o.a. ‘Comedytrain’, radioprogramma ‘Spijkers met koppen’, tv-programma’s ‘Cojones’, ‘Dit was het nieuws’, ‘Beste kijkers’ en zijn voorstellingen ‘Sint & Nieuw’ en ‘Koning van de lach.’
Dit doet hij nu. Veel. “Ik schrijf mee aan films, ben tot 4 juli sidekick bij ‘RTL Late night’, presenteer het Comedy Central-programma ‘Celebrity stand-up’ en in september begint mijn nieuwe show: ‘De Koning te rijk.’ Daarnaast zet ik me in als ambassadeur voor Orange Babies en Stichting Kind en Brandwond. Twee heel mooie stichtingen.” nog meer info over Martijn? Check bunkertheaterzaken.nl

Het hele interview met Martijn  lees je in VIVA 24. Het nummer ligt van woensdag 14 t/m dinsdag 20 juni in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «