Matteo van der Grijn wil voor altijd leven

Matteo van der Grijn is al drie jaar de ‘soldaat van oranje’. De acteur groeide op in Italië, maar geniet nu met volle teugen op de toneelplanken in Amsterdam

Te veel pijn

Matteo maakte onlangs een emotionele rollercoaster mee. “Het was bizar ja, mijn vriendin was hoogzwanger toen mijn moeder zes maanden geleden overleed. Dan komen dood en leven dichtbij elkaar. Jammer genoeg heeft mijn moeder de geboorte van mijn zoontje niet meer mee kunnen maken. Ergens verdrong ik het ook dat ze zo ziek was. Ze had kanker, maar was net zestig en ik dacht: het komt wel weer goed. Dat denk je als kind, het kan gewoon niet dat je moeder doodgaat. Ik wilde haar ziekte niet accepteren, het deed te veel pijn.”

Voor het eerst op toneel

Matteo woonde lang bij zijn moeder in Italië, maar vertrok uiteindelijk toch naar Nederland. “Eerst wilde ik kok worden, maar rond mijn achttiende dacht ik: ik moet acteur worden. Op mijn twintigste schreef ik me in voor de toneelschool in Nederland. Maar ik werd twee keer afgewezen. ‘Is dit het wel?’ dacht ik natuurlijk, maar toen ik een kleine rol kreeg in Hamlet en op het toneel stond met grote acteurs als Jacob Derwig en Halina Reijn, gebeurde er iets waardoor ik het jaar erop op alle drie de toneelopleidingen in Nederland werd aangenomen.”

Kwetsbaar geluk

Zijn kinderen zijn Matteo’s grootste geluk. “Je kunt wel denken: eerst moet mijn leven gesetteld zijn en mijn carrière op de rit voordat je kinderen krijgt, maar als je ze graag wilt, maakt het niet uit op welk moment ze komen. Soms is het druk, maar doordat ik overdag vaak vrij ben, kan ik veel tijd met ze doorbrengen. Daar geniet ik enorm van. Mijn dochtertje Tara van drie begint nu echt te kletsen, dan lig ik in de deuk. Ik heb altijd gedacht dat kinderen het grootste geluk in het leven moesten zijn en zo ervaar ik het ook. Ik mag niet wegvallen, ik moet oud worden om er altijd voor hen te kunnen zijn. Door het verlies van mijn moeder besef ik me nog meer hoe kwetsbaar het is.”

Lees het volledige interview met Matteo van der Grijn in VIVA 32 die vanaf woensdag 31 juli in de winkels ligt.