Matthijs van de Sande Bakhuyzen: ‘Ik heb geen Facebook-account’

Matthijs van de Sande Bakhuyzen

Ja, het is hem echt: de überschattige Erik uit ‘De Daltons’. Inmiddels is Matthijs van de Sande Bakhuyzen (25) zeventien jaar en heel wat rollen wijzer. En dat is te zien. In september staat hij op de planken in ‘They are just kids’ en vanaf december zien we hem in de film ‘Boys 7’.

In het toneelstuk ‘They are just kids’ dat 6 september in première gaat, speel je wel tien verschillende rollen. Van polaroidcamera en Salvador Dalí tot een oude man en Patti Smith. “Het is een heel mooi verhaal over het leven van zangeres Patti Smith en fotograaf Robert Mapplethorpe. Ze leven in de jaren zeventig in de kunstwereld van New York, worden verliefd, maar hij blijkt homoseksueel. En dus zijn ze op zoek naar hun eigen identiteit, naar een manier om samen te kunnen leven. Ze zijn geen geliefden, maar wat zijn ze dan wel? Ik denk dat het verhaal veel parallellen heeft met mijn generatie. Mensen zijn zoekende: wat is goed, wat past bij mij, wie ben ik?”

Ben je daar zelf ook mee bezig? “Ja, dat is inherent aan deze tijd. Ik denk dat de generatie van mijn ouders het makkelijker had. Toen lag alles vast, al had je dan misschien een leven dat je niet wilde. Het lastige van deze tijd vind ik dat er te veel mogelijkheden zijn. Misschien zouden we vaker onze grenzen moeten aangeven. Ik vind het bijvoorbeeld irritant dat als ik de halve wereld ben overgevlogen naar Bali, daar overal wifi blijkt te zijn. Dan had ik net zo goed thuis kunnen zitten. Ik ben altijd op zoek naar plekken waar geen internet is, pas dan heb ik het gevoel dat ik me echt kan afsluiten. Daarom heb ik ook geen Facebook-account. De constante input van informatie vind ik vermoeiend en doet mij als persoon geen goed. Ik hou van overzicht en rust.”

Een ander thema in ‘They are just kids’ is zielsverwantschap. Met wie heb je dat? “Ik weet niet of ik echt in zielsverwantschap geloof, omdat ik altijd dacht dat je dat maar bij één persoon kon hebben. Ik heb met meerdere mensen een klik of vertrouwd gevoel. Met sommige vrienden en met mijn vriendinnetje heb ik een soort van zielsverwantschap.”

Laat je anderen makkelijk toe? “Zeker wel, ik ben best een open jongen. Maar ik vind het toch lastig om in een interview over mezelf te praten. Ik denk altijd: is dit wel interessant? Misschien vind ik het ook wel toffer om niet te veel van mezelf prijs te geven. Dat heb ik ook bij mijn eigen helden. Ik vind hun werk goed, maar hoef niet te weten wat hun favoriete broodbeleg is. Mijn helden? Kevin Spacey. Dat is zo’n vette acteur en hij lijkt me ook heel slim. En Ryan Gosling, die durft zijn looks in te zetten op een intellectuele manier.”

Het hele interview met Matthijs lees je hier >

 

Tekst: Jessica van Zanten. Beeld: Rachel Schraven