Mensen kijken: Ik & mijn schoenentic

Streetwear? Feetwear! VIVA spot voeten met sexy hakken, shiny boots en stoere kistjes. Schoenen maken de vrouw.

Fotografie en tekst Daphne Ponsteen

Nina Klaff (21), internationaal student

Je schoenen zien er chic uit.

“Bedankt, ze waren gratis! In Engeland werkte ik in een callcenter, Hoe meer je werkte, hoe meer vouchers je als beloning kreeg. Zo vond ik deze leren schoenen in een designeroutlet. Maar achteraf bleken ze te klein te zijn.”

En toch draag je ze?

“Een vriendin zei me dat ik de schoenen met twee paar sokken moest aantrekken en er dan de föhn op moest zetten. En wat denk je? Het heeft gewerkt, ze zitten nu perfect.”

Heb je veel schoenen?

“Toen ik naar Nederland kwam, heb ik vijftien paar meegenomen. Ik hou van schoenen, net als jassen en truien trouwens. Ooit hoop ik nog schoenen van Kenzo te kopen, dat zijn mijn droomschoenen.”

Annemiek den Boer (25), fashion assistent van Eve Thomaszewski, founder van vrouwenplatform The Goaldiggers Club

Heb je veel schoenen?

“Ik heb ze laatst geteld en toen waren het 38 paar. Ik ben nu onderweg naar de stad om een paar (neppe) slangleren laarsjes te kopen, van nepleer hoor. Dat wordt dus mijn 39e paar! Ik draag veel basics, dus mijn schoenen mogen er wel uitknallen.”

En het paar dat je nu draagt?

“Die zijn van de ‘city collection’ van Nike. Dit is de Milaan-versie, ik heb ze gekocht omdat ik hoop daar ooit te werken als modejournalist. Ik heb wel veel moeite moeten doen om ze te krijgen, want ze waren pijlsnel uitverkocht. Uiteindelijk vond ik in South Hampton nog een paar in mijn maat.”

Dan ben je er  vast superzuinig op.

“Ja, ik heb ze al twee jaar, maar aak ze geregeld schoon met een tandenborstel. Ik heb een paar lichtblauwe, de Parijs versie uit dezelfde collectie. Daar ben ik dus helemáál voorzichtig mee.”

Sophie Reitsma (30), operations director bij social mediabedrijf Snipperwall

Wat een kleurrijk setje!

“Ja, hè? Ze heten Amsterdam boots en ze zijn van Asos. Ik heb ze in een opwelling besteld, terwijl ik boodschappen deed in de supermarkt. Spijt heb ik niet gehad, ze passen helemaal bij me. Schoenen mogen wel een beetje opvallen.”

Hoeveel schoenen heb je?

“Zo’n honderd paar. Ik vind dat je er nooit genoeg kunt hebben. Bij mannen kijk ik ook meteen naar hun schoenen, het zegt zo veel over een persoon. Het gaat tegen m’n gevoel in om twee dagen achter elkaar hetzelfde paar te dragen. Dat doe ik echt nooit.”

Heb je een favoriet merk?

“Ja, Nike. Ik koop geregeld limited editions via eBay. Die worden met de jaren alleen maar meer waard. Ook ga ik vaak naar de Sneakerness Beurs. Ja, je kunt wel stellen dat het een echte hobby is.”

Meer schoeisel (met leuke eigenaressen) spotten? VIVA 16 ligt nú in de winkel!