Mentor & me: – Marieke: ‘Hij geeft het extra zelfvertrouwen waar het mij soms aan ontbreekt’

Elke businessvrouw heeft een sparringpartner nodig, iemand die haar adviseert en goeie raad geeft. Kortom: een mentor. In VIVA elke week de mentor achter de ondernemer.

Marieke ’t Hart (37) is medeoprichter van Health Investment Partners, een onderneming die er misschien niet was geweest als haar mentor Jan-Jaap van Donselaar haar niet het laatste zetje had gegeven. Zijn meest waardevolle advies: ‘Deel je succes met anderen.’

Tekst: Eve Tomaszewski Foto’s: Anke van der meer

Mooie les, waarom is het zo belangrijk om je succes te delen?

“Ik vind het belangrijk dat niet alleen ik het goed heb, maar anderen ook. Ik heb Finance gestudeerd aan de Vrije Universiteit en daarna als corporate finance adviseur gewerkt bij grote bedrijven. In die zakenwereld zijn geld en eigenbelang vaak grote drijfveren. Na een periode in de fusie- en overnamewereld, kwam ik in de zorg terecht. Daardoor besefte ik dat ik iets wilde doen met meer maatschappelijke relevantie. De zorg in Nederland is van een hoog niveau, maar de kosten blijven stijgen. Als er niet geïnvesteerd wordt in manieren om die kosten omlaag te brengen, kunnen we dat niveau niet handhaven en zal de kwaliteit van de zorg achteruit gaan. Health Investment Partners investeert in 
innovatieve bedrijven in de zorgsector om dat te voorkomen. Ik haal veel voldoening uit mijn werk. Wat ons onderscheidt is dat de mensen die bij ons als investeerders aankloppen niet alleen winst willen maken, maar ook iets goeds met hun geld willen doen.”

Hoe helpt jouw mentor jou?

“Jan-Jaap heeft een grote rol gespeeld bij de start van Health Investment Partners. Ik heb een tijd rondgelopen met het idee voor dit bedrijf, maar durfde de sprong niet te wagen. Ik twijfelde over mijn vervolgstappen. Zat iemand te wachten op mijn idee? Nam ik geen verkeerde afslag in mijn carrière? Jan-Jaap heeft me het vertrouwen in mezelf gegeven dat ik nodig had om Health Investment Partners te starten. Hij leerde me dat je risico’s moet durven nemen. Nu is Jan-Jaap mijn sparringpartner voor zakelijke beslissingen. Als ik twijfel over een beslissing ga ik met hem lunchen. Zijn mening zorgt ervoor dat ik óf gesterkt ben in mijn keuze óf mijn keuze moet heroverwegen. Ik doe niet altijd wat Jan-Jaap adviseert. Ik neem zijn mening mee in mijn overweging, maar alleen ik kan de beslissing nemen. Gaat er iets mis, dan wil ik alleen mezelf de schuld kunnen geven. Daarvoor moet ik honderd procent achter elke beslissing staan.”

Wat maakt Jan-Jaap zo’n goede sparringpartner?

“Omdat hij zelf ook een investeringsmaatschappij heeft gestart, heeft hij veel kennis op dat gebied. Hij loopt een stap op mij voor, waardoor ik met alles waar ik tegenaan loop bij hem terecht kan. Het feit dat hij niet alleen op zakelijk, maar ook op sociaal vlak sterk is, maakt dat hij me breed kan adviseren. Van of iets een interessante investering is tot tips hoe je omgaat met bepaalde mensen. Daarnaast vertrouw ik Jan-Jaap, we kennen elkaar al sinds 2010. Iemand die jou goed kent, kan je beter advies geven dan een onbekende. Jan-Jaap is helder in zijn manier van adviseren. Na een gesprek met hem zie ik dingen weer scherp. Wanneer ik het nodig heb, geeft hij het extra zelfvertrouwen waar het mij soms aan ontbreekt.”

Hoe is het om als vrouw in een mannenwereld te werken?

“In het begin van mijn carièrre had ik het gevoel dat ik me moest bewijzen, maar nu niet meer. Ik doe er op de werkvloer mijn voordeel mee dat ik vrouw ben. Wij zijn goed in rekening houden met anderen en kunnen daar veel winst behalen. En we hebben empathisch vermogen, een kracht die je in het zakelijke leven ver brengt.”

Zou iedere ondernemer een sparringpartner moeten hebben?

“Ja, een sparringpartner verduidelijkt zaken en versterkt je in je keuzes. Je moet diegene wel volledig kunnen vertrouwen. Alleen als je helemaal jezelf bij iemand durft te zijn, kun je alles met elkaar bespreken. Als je zo iemand gevonden hebt, verrijkt dat echt je zakelijke leven.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 24. De editie ligt van 22 t/m dinsdag 27 juni in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «