Mentor & me – Ronja: ‘Omdat ik altijd doorga, loopt mijn emmer soms over’

Elke businessvrouw heeft een sparringpartner nodig, iemand die haar adviseert en goeie raad geeft. Kortom: een mentor. In VIVA elke week de mentor achter de ondernemer.

Ronja Brall (31) is oprichter van het sieradenlabel Riverstones. Als haar hoofd dreigt over te lopen, gaat ze naar haar mentor Ange de Feber voor advies. De beste tip die zij Ronja ooit gaf: ‘Je kunt niet alles in één keer bereiken. One step at a time.’

Tekst  Eve Tomaszewski | Foto Anke van der Meer

Eén stap tegelijk, mooie les. Waar spar jij zoal over met jouw mentor?

“Ange is er vooral voor de mentale support. Ik heb een grote drive en wil zo snel mogelijk groeien met Riverstones, mijn sieradenlabel. Omdat ik altijd doorga, loopt mijn emmer soms over. Op die momenten helpt ze mij eraan herinneren het rustiger aan te doen en naar mezelf te luisteren. Vervolgens maken we een stappenplan, dat werkt heel rustgevend. Na zo’n sparringsessie weet ik weer waarop ik wél en juist níet moet focussen. Dan kan ik betere keuzes maken voor mijn business.”

Wat maakt haar een goeie mentor?

“Ze kan goed luisteren, zich goed inleven én ze begrijpt complexe kwesties die je eigenlijk alleen snapt als je in het bedrijf zit. Het is verfrissend om advies te krijgen van iemand die niet betrokken is bij Riverstones. Ange helpt me de dingen waarmee ik zit vanuit een ander perspectief te bekijken. En ze neemt altijd mee wat het beste is voor mij.”

Hoe is jouw sieradenlabel eigenlijk ontstaan?

“Drieënhalf jaar geleden ging ik naar Bali om te bedenken wat ik met mijn leven wilde. Ik wilde iets creatiefs doen en ondernemen, maar ik had nog geen concreet idee. Toen ik op Bali tot rust kwam, begon ik sieraden te schetsen. Ik heb daar toen meteen samples van laten maken. Inmiddels is Riverstones uitgegroeid tot een betekenisvol sieradenmerk. De sieraden worden verkocht bij meer dan zestig verkooppunten in Nederland, Duitsland en België en via onze webshop.”

Hoe kwam je erachter dat je een mentor nodig had?

“In het begin deed ik alles zelf en maakte ik alle keuzes voor Riverstones alleen. Dat gaf me de vrijheid om te creëren wat ik wilde, maar op een gegeven moment ging het tegen me werken. Toen Riverstones groeide, besefte ik dat ik niet alles meer alleen kon doen. Ik had zo veel ideeën, maar wist niet welk idee ik prioriteit moest geven. Ik had behoefte om te sparren met iemand die kon zorgen voor peace of mind. Ange ken ik nog van de Sportacademie. We hebben elf jaar geleden samen stage gelopen op Curaçao. Ik wist toen al dat ik niet verder wilde met die opleiding en kon daar met Ange goed over praten. We hadden het over wat ik wél wilde en hoe ik dat zou bereiken. Dat soort gesprekken hebben we eigenlijk nog steeds. Ange is yogadocent en weet me in stressvolle situaties altijd tot rust te brengen. Die rust heb ik nodig om goede keuzes te maken voor mijn bedrijf. Als je als ondernemer geen rust in je hoofd hebt, ga je twijfelen. Dan kun je geen knopen doorhakken en kom je niet verder.”

Heb je zelf nog advies voor andere ondernemende vrouwen?

“Als je met je business wilt groeien, heb je gewoon een klankbord nodig. Iemand die luistert zonder te veroordelen, die je vertrouwt, die het beste voorheeft met jou en je bedrijf. Als je openstaat voor andermans advies, zul je zien dat je tot andere inzichten komt en beter knopen kunt doorhakken. Mits je uiteindelijk de keuzes maakt die voor jou goed voelen, natuurlijk. Ik spar met Ange soms ook over het bedrijf dat zij wil oprichten. Ik vind het leuk om te luisteren naar andermans ideeën en op basis daarvan te kijken wat iemand nodig heeft om verder te komen. Zaken die ik bij mezelf niet altijd even helder zie, zie ik bij een ander vaak wel.”

Ange over Ronja

“Ik heb Ronja zien groeien, van een vrouw die niet wist wat ze wilde, naar de succesvolle ondernemer met een 
eigen sieradenlabel die ze nu is. Ik vind het prachtig om te zien dat ze blij is met het pad dat ze heeft gekozen en dat ik daar met mijn advies aan heb bijgedragen. Ik word er ontzettend blij van om haar met onze gesprekken verder op weg te helpen. Omdat ik haar als vriendin persoonlijk ken en tegelijkertijd de visie van haar bedrijf begrijp, kan ik haar goed helpen. Ronja heeft een enorme drive en is niet te stoppen. Dat is haar kracht, maar tegelijkertijd ook haar valkuil. Vaak is voor mij heel helder waar ze mee moet stoppen en wat ze niet uit het oog moet verliezen. Zo creëer ik samen met Ronja overzicht en de rust die ze nodig heeft om te 
genieten van het proces en stil te staan bij wat ze allemaal al heeft bereikt.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 20.  De editie ligt van 17 mei t/m dinsdag 23 mei in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «