Mentor & me: – Simone: ‘Het scheelt tijd dat ik haar weinig hoef uit te leggen, ze kent me door en door’

Elke businessvrouw heeft een sparringpartner nodig, iemand die haar adviseert en goeie raad geeft. Kortom: een mentor. In VIVA elke week de mentor achter de ondernemer.

Simone Luneburg (34) zegde haar baan in de marketing op om iets totaal anders te gaan doen. Ze startte kinderopvang Klein maar Dapper. Samen met haar zus en mentor Dominique Reincke (36), die haar een waardevolle les leerde: “Alles is mogelijk als je je hart volgt.”

Tekst: Eve Tomaszewski | Foto’s: Anke van der meer

Waarom besloot je het roer om te gooien?

“In 2007 overleed mijn moeder na een lange ziekteperiode. Na zoiets realiseer je je dat het leven te kort is om iets te doen wat je niet leuk vindt en dat je altijd je hart moet volgen. Mijn zus Dominique werkte in groep één op een basisschool en kreeg veel kinderen in de klas die op de peuteropvang baat zouden hebben gehad bij meer uitdaging of aandacht. Ze wilde in dat gat springen door een kinderopvang te starten die kinderen taalonderwijs aanbiedt en vroeg mijn hulp bij het schrijven van een ondernemingsplan. Ik had dat namelijk al een keer gedaan voor mijn studie communicatie. Ik had eigenlijk nooit de ambitie om in een kinderopvang te werken, maar toen het plan vorm begon te krijgen, voelde het ook als ‘mijn plan’. Ik besloot mijn hart te volgen en zegde mijn baan als marketeer bij een uitgeverij op. Samen startten we Klein maar Dapper. Ik ben nu verantwoordelijk voor het zakelijke deel en Dominique neemt de pedagogische kant voor haar rekening. We begonnen in een periode waarin de kinderopvang het lastig had, maar omdat wij iets boden wat uniek was, liep het meteen storm. Inmiddels hebben we vijf vestigingen.”

Wat maakt Dominique zo’n goeie mentor?

“Dat ze én mijn zus is én mijn zakenpartner. Ik vind het heel fijn om te sparren met iemand die in dezelfde branche werkt en mij door en door kent. De band die ik met haar heb, heb ik met niemand en het scheelt veel tijd dat ik haar bijna niets hoef uit te leggen als ik hulp nodig heb. We hebben echt aan een half woord genoeg. Maar we zijn het echt niet altijd met elkaar eens en kunnen ook flink botsen. Als zij me vertelt hoe dingen moeten, voel ik me soms ‘het kleine zusje’. Inmiddels weet ik dat het mijn eigen onzekerheid is.”

Hoe helpt Dominique jou?

“Ze deelt al haar ervaring op pedagogisch gebied met mij. Ik had nul kennis van de branche, maar ik heb me laten omscholen tot pedagogisch medewerker en ben door Dominique klaargestoomd voor mijn functie. Zij heeft me ook geleerd zachter te zijn in mijn manier van communiceren. Voorheen kon het me nogal ergeren als ouders meerdere keren dezelfde vraag stelden. Dan dacht ik: ik heb hier geen tijd voor, ik moet door. Nu weet ik dat ik daar tijd voor moet maken. Ik begrijp dat ouders alles willen weten, ze laten immers hun meest waardevolle ‘bezit’ bij ons achter. Ik ben een ontzettende controlfreak, maar met vijf vestigingen kun je niet alles controleren. Ik had er ook moeite mee als personeel dingen op een andere manier deed dan ik. Dominique liet me inzien dat meerdere wegen naar hetzelfde doel leiden. Verder is ze positief en oplossingsgericht. Als zich een probleem voordoet, bijvoorbeeld een verandering in de wet- en regelgeving waardoor je onmiddellijk je beleid moet aanpassen, is mijn eerste reactie: paniek. Dominique weet me dan te kalmeren en begint meteen met het bedenken van oplossingen. Ze is mijn rustpunt.”

Heb je zelf nog een tip voor ondernemende vrouwen?

“Vergeet niet om tijd vrij te maken voor ontspanning. We leven in een tijd waarin gedacht wordt dat je alleen succesvol bent als je 24/7 werkt. Ik vind mijn werk ontzettend leuk en natuurlijk doe je als ondernemer sneller nog even iets ’s avonds of in het weekend, maar ik werk niet constant. Ik werk om te leven, ik leef niet om te werken. Een financieel gezond bedrijf, tevreden klanten, gelukkig personeel, plezier in je werk én genoeg tijd voor ontspanning: dat is voor mij succesvol ondernemen.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 24. De editie ligt van 14 t/m dinsdag 20 juni in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «