Meral Polat: ‘Een relatie moet het helemaal zijn, anders hoeft het niet’

meral polat

In korte tijd groeide Meral Polat (32) uit tot een van de meest gevraagde actrices van Nederland. En dat is niet zomaar: ze is getalenteerd, exotisch én heeft ballen. Maar onder die stoere laag zit ook onzekerheid. ‘Soms denk ik: ik ben 32, moet ik relaties niet langer de kans geven?’

Op het podium ben je op en top vrouw: altijd rode lippenstift op en jurkjes aan waarin best wat rondingen te zien zijn. Kun je in de Nederlandse cultuur meer vrouw zijn dan in de Turkse?

“Ik denk dat het andersom is. Mijn ervaring in Turkije is dat mannen vrouwen meer toestaan om hun vrouwelijke kracht te tonen, en dat andersom vrouwen mannen aansporen hun mannelijkheid te omhelzen. Een praktisch voorbeeld: toen ik in Turkije was, stonden mannen voor me op in de bus. Vrouwen zijn daar supervrouwelijk en sensueel, maar in het straatbeeld zag ik dat niet, omdat dat vaak achter een sluier zat. In Nederland zijn mannen en vrouwen meer geneutraliseerd, en daarmee gooi je dingen weg. Ik vind het zonde als vrouwen geen lippenstift of kort rokje naar hun werk durven te dragen, uit angst om als lustobject te worden gezien. Ik heb van niemand toestemming nodig voor hoe ik me kleed en opmaak. Net zo min als andere vrouwen.”
Je komt heel vrijgevochten over.
“Ik kan niet anders dan mijn gevoel volgen, dat zit in ieder mens. We zijn als klaprozen. Die groeien overal, zelfs in beton. Ze moeten groeien en vinden daar een manier voor. Sommige mensen denken: o, er zit een steen, dus ik kan niet meer groeien. Dit klinkt lekker vaag allemaal. Alle grote keuzes in mijn leven maakte ik intuïtief. Dingen gebeuren. Ik kan heel resoluut zijn: toen ik 29 was, beëindigde ik mijn relatie van drie jaar. We klikten niet samen, waren twee totaal verschillende mensen. Ook al wilde ik het laten werken, ik kon het niet meer. Op een avond ging ik in bed liggen en kreeg geen adem meer. Ik stond op en ging naar hem toe. Ik stikte. Klaar.”
Meteen bam, klaar? Heb je nooit het gevoel dat je te resoluut bent geweest? Voor mij moet een relatie het helemaal zijn, anders hoeft het niet. Aan de ene kant vind ik die eigenschap heel fijn, aan de andere kant denk ik weleens: ik ben nu 32, moet ik een relatie niet langer de kans geven?”

Het Turkse gezegde ‘evde kalmis’, wat zoiets betekent als ‘niemand wilde je’, krijg je dat weleens te horen?

“Ja tuurlijk, ik ben 32 hè. Mijn familie wil heel graag dat ik ook eindelijk eens trouw en kinderen krijg. Die angst om alleen over te blijven is een angst van buitenaf, die is niet van mij. Weg ermee!”
Wat is je eigen angst in de liefde?
“Ik ben bang dat ik niet echt contact durf te maken als ik iemand heel leuk vind. Dat ik mijn hart niet durf te openen. Ik vind het supereng om tegen iemand te zeggen: ‘Ik vind je leuk.’ Echt niet dat ik dat zeg! Ik doe me voor als de stoere vrouw. Als je je kwetsbaar opstelt, loop je het risico gekwetst te worden. Een vriend van mij roept steeds: ‘Tinder, ga op Tinder!’ ‘Neehee!’ roep ik dan terug. Ik snap het wel: we vinden het allemaal eng om contact te maken. Met Tinder maak je online contact, terwijl je dat ook direct kunt doen. Tinder is niks voor mij. Ik moet iemand zien en voelen. Dan pas weet ik of ik de energie die iemand uitstraalt, aantrekkelijk vind.”

Het hele interview met Meral lees je in VIVA 5, die vanaf 28 januari in de winkels ligt!

INTERVIEW JASMINE GROENENDIJK | FOTO RACHEL SCHRAVEN