Michelle woont in Tokio: ‘Levende dieren haal je hier uit de muur alsof het kroketten zijn’

Zes jaar geleden verloor Michelle Hofman (24) haar hart aan een Japanner, toen ze voor een jaar in Tokio studeerde. Hij sprak geen Engels en dus leerde ze in sneltreinvaart de taal. Begin dit jaar vertrok ze opnieuw naar Japan. Deze keer voorgoed.

Wat vind jij zo speciaal aan Tokio?

‘Je kunt het zo gek niet bedenken of Tokio heeft het. Van warenhuizen vol spullen voor gameliefhebbers tot levende dieren die je uit de muur kunt halen alsof het kroketten zijn. Maar buiten al die bizarre plekken om kun je er ook wandelen door prachtige natuurgebieden en culturele plekken bezoeken.’

Wat is typisch Japans?

‘De georganiseerde chaos. Het is extreem druk, maar ondertussen houdt iedereen rekening met elkaar. In de trein hoor je bijvoorbeeld nooit iemand bellen en op straat loopt iedereen netjes aan de linkerkant. Daardoor lijkt de drukte een stuk minder erg.’

In welke wijk woon jij?

‘In Arakawa, vlakbij treinstation Nippori. De straat waar ik woon zit vol met stoffenwinkels. Vergeleken met de rest van Tokio is het een vrij rustige wijk, maar toch ben ik van alle dagelijkse gemakken voorzien.’

Wat is de place to be in de stad?

‘Dat is zonder twijfel de wijk Shibuya. Je vindt daar onder andere het drukste kruispunt ter wereld, waar vijf zebrapaden de weg kruisen. Verder zit het er vol met 
winkels, bars en restaurants. Je zult je er geen moment vervelen.’

Dinner time

  • Umegaoka Sushi no Midori ‘Voor dit sushirestaurant sta je lang in de rij, maar geloof me: het is het wachten waard. Ze hebben hier de beste sushi die je ooit hebt geproefd. Neem plaats aan de bar en zie de koks in actie. Heel spectaculair om te zien hoe ze vliegensvlug prachtige sushi maken. Verwacht trouwens niet urenlang te tafelen. In Japan is een 
sushirestaurant een fastfoodconcept: 
je eet je maaltijd op en bent net zo snel weer weg.’
  • Tenya Tempura Shop ‘Hou je van tempura? Ga dan zeker even langs een van de vele tempurashops. Je bestelt er een bakje rijst, groenten of noedles, en krijgt dat geserveerd met de lekkerste tempura. Gegarandeerd een goede maaltijd voor weinig geld.’
  • Ningyocho Imahan ‘Hier geniet je van een traditionele sukiyaki: een hotpot die in het midden op tafel staat en waar je van alles in kunt gooien. Vis, vlees, groenten en noedels… Een soort fondue, maar dan op z’n Japans. Vooral leuk om met een grote groep te doen, maar ook met z’n tweeën heel gezellig. Dit restaurant vind je op meerdere plekken in de stad, onder meer in de wijken Shimbashi, Shinjuku en Ikebukuro.’
  • Gyu-Kaku ‘Japanners eten weinig vlees, maar áls ze het doen, doen ze dat het liefst tijdens een Japanse barbecue. Het doet een beetje denken aan steengrillen. Geen zin om je op te doffen voor het 
diner? Geen probleem. Bij dit restaurant eet je namelijk in een eigen hokje dat je kunt afsluiten met een gordijn. Niemand die ’t ziet als je in een joggingbroek en met een knot op je hoofd ongegeneerd zit te schransen.’

Dit verhaal is afkomstig uit VIVA 18-2018. De editie ligt in de winkel t/m 8 mei. Je kunt de editie ook hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«

Beeld: IStock