Michelle onderzoekt: wat staat er over jou op Google?

Wat staat er over jou op Google?

Deze week praat journalist Sara Luijters je in VIVA bij over privacy en veiligheid op internet (link: Blendle). Dat zette me aan het denken. Ik ben al zo’n 17 jaar elke dag online, heeft dat door de jaren heen zijn sporen achter gelaten?

Om daar achter te komen, vraag ik Merijn Testroote – 20 jaar, ondernemer en professioneel computernerd – om mij ‘ethisch te hacken’. Kortom: om zo veel mogelijk over mij te vinden. Nu weet ik dat ik met mijn blog een aardig open boek ben, maar ik vraag me af of hij mij ook nog kan verrassen met onverwachte dingen. Al snel krijg ik een mail terug: hij heeft zich kostelijk vermaakt. Nog steeds ben ik sceptisch: wat kan er in hemelsnaam van mij nog online staan?

Nou, ge-noeg! Nu is het voor mij persoonlijk niet zo’n ramp – ik doe geen werk waarbij ik mij dit soort online uitglijers niet kan permitteren en persoonlijk kan ik er zelf wel om lachen. Maar wie weet is dat voor  jou anders! En dus heeft Merijn wat eenvoudige tips opgesteld waarmee jij kunt nagaan wat er van jou allemaal online staat.

Tip 1: Google jezelf

Dat klinkt eenvoudig en dat heb je ook vast weleens gedaan, maar doe het nog maar eens en blader goed door de resultaten. Staat er echt niet iets tussen wat je er liever af wilt hebben? Extra tip van Merijn: google je naam tussen aanhalingstekens, dan vindt Google alleen de resultaten met je gehele naam. Heb je veel resultaten van één website en wil je die weglaten? Zet dan een – voor die site. Bijvoorbeeld: “Michelle Bakker” –VIVA.

Tip 2: Google je oude emailadressen

Als je vroeger net zo voorzichtig was als ik – ahum – heb je kans dat je oude emailadres hier en daar nog te vinden is. Weet je ’m nog? sanne15jaar@hotmail.com? michelletjuhhhhh@live.nl? Aan de hand van zulke e-mailadressen kun je vaak ook weer meer vinden, zoals oude accounts op fora of andere sites.

Lekker bbq’en bij opa en oma. P.s. alsjeblieft allemaal, hier is mijn emailadres…

Tip 3: Google oude gebruikersnamen

Veel mensen gebruiken vaak dezelfde gebruikersnamen. Google die van jou eens, of bijvoorbeeld eentje die je jaren geleden veel gebruikte.

Knipsel 6
…en dan kom je ook op zulke pareltjes van websites. Jaja, laat het website bouwen maar aan mij over.

Tip 4: Verwijder oude accounts  

Hoe minder er online staat, hoe minder er te vinden is – zo simpel is het. Accounts die je niet meer gebruikt, kun je daarom het beste verwijderen. Je wachtwoord vergeten? Die kun je vaak via je e-mail laten veranderen. Lukt dat ook niet meer? Probeer het dan via de sitebeheerder. Stuur een mail met het verzoek je account te verwijderen.

Tip 5: Check oude tweets

Een paar jaar geleden leek Twitter nog de ideale plek om te vertellen wat je in je pannetje aan het gooien was, of nog leuker: het via een foto te laten zien. Maar bedenk dat alles nog steeds online staat. Check dus op je Twitter-account ‘foto’s en ‘video’s’. Ooit foto’s geüpload via Twitpic? Dan kun je heel makkelijk naar je oudste uploads. Tsja, bij mij was het resultaat niet heel fraai.

25724978
Van alle Lowlands-kiekjes moest ik uitgerekend deze op Twitter plaatsen.

Tip 5: Check je Facebook-instellingen

Op Facebook kun je gelukkig makkelijk checken wat er zichtbaar is voor anderen die niet in jouw vriendenlijst staan. Klik op het slotje rechts bovenin je Facebook-scherm en kies ‘Wie kan mijn inhoud zien’. Klik vervolgens op ‘Weergeven als’ en tadááá! Wil je dat al je oude berichten niet meer zichtbaar zijn? Ook dat is zó gedaan. Ga naar het pijltje rechts bovenin je Facebook-scherm, kies ‘Instellingen’ en ga naar ‘Privacy’. Daar kun je precies aanvinken wat je met je oude én toekomstige berichten wil doen.

Tip 6: Wat is nou écht belangrijk?

Is het voor anderen belangrijk om te weten waar je geboren bent? Heroverweeg voor jezelf of alles wat op Facebook staat écht relevant is.

Tip 7: Via KvK vind je véél, heel veel

Heb je een eigen bedrijf? Grote kans dat dat geregistreerd staat bij de KvK, misschien zelfs met je huisadres erbij. Deze gegevens zijn vrij makkelijk op te vragen. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het is wel fijn als je ervan op de hoogte bent. Just sayin’.

Tip 8: Je bent niet alleen op internet

Dat betekent: sta je weer eens lallend op de foto, bedenk dan dat 3 miljard anderen het kunnen zien als je deze onbeveiligd op het internet slingert. Lees die kleine lettertjes bij het invullen van je persoonlijke informatie en sta er volgende keer bij stil wanneer je een dronken foto online zet.

260438538

Lees het volledige artikel over e-privacy in VIVA 4 of via Blendle