Niels Geusebroek: ‘Ik blijf toch een boefje’

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week spreken we singer-songwriter Niels Geusebroek (36), die net zijn nieuwe plaat ‘Wildfire’ heeft uitgebracht en met zijn tour alle grote clubs afgaat.

Interview: San van de Ven | Foto’s: Anke van der Meer

Toeval misschien, maar Niels komt binnen en de zon gaat schijnen – terwijl het tien minuten geleden nog hagelstenen regende. We hebben afgesproken bij de Foodhallen in Amsterdam. Het is 13 uur, maar tegen een kelk bier zegt Niels geen nee. Hij woont om de hoek en komt hier wel vaker met zijn zoon Noah, van anderhalf. Glunderend geeft hij zijn telefoon door; bij elke foto van het hoogblonde kereltje komt een verse anekdote.

Je zou bijna denken dat je een trotse vader bent.

“Ja. Erg hè? Ook omdat hij nu ouder wordt en de interactie steeds leuker is. We trekken er heel vaak samen op uit. Vooral het eerste jaar moest ik mezelf steeds in mijn arm knijpen. Ineens staat je wereld op z’n kop en besef je steeds opnieuw: ik heb gewoon een kind. Ik sta nog steeds met één been in mijn oude leven, terwijl de werkelijkheid is dat ik in een nieuwe situatie zit. Dat komt ook door mijn beroep als muzikant. Dan rol ik na een optreden laat mijn nest in en krijg ik om zeven uur ’s ochtends een klap voor mijn kop – o ja, shit, wacht effe: we gaan weer papa spelen.”

Lig je dan met een kater in bed?

“Nee, daar hou ik wel rekening mee. Maar sommige optredens moeten natuurlijk gevierd worden. Toen we vorig jaar bij ‘RTL late night’ waren en alles supergoed ging, zijn we bijvoorbeeld met de band
in de kroeg ertegenover beland. Dan zit je helemaal in die euforie en ga je al die toffe reacties teruglezen… Echt kicken.”

Je hebt net een huis gekocht. Voel je je oud?

“Een beetje, ik steven toch op die veertig af. Ik zou dat onbevangene van vroeger nog wel willen hebben. Ik blijf toch een boefje, een rock-’n-rollmuzikant. Die vrijheid om te kunnen doen wat je wilt: ik hou ervan. Maar met mijn thuissituatie nu, en dat bedoel ik niet negatief, wordt mijn vrijheid iets ingeperkt. Dus soms mag ik even teruggrijpen op die periode van vroeger. Zo heb ik een skitripje gepland met vrienden, zonder vrouwen en kinderen. Niet dat het dan alleen maar over bier en tieten gaat, maar: effe de remmen los. Dat doet mijn vriendin af 
en toe ook. Dat moet gewoon.”

Het hele interview met Niels Geusebroek is te lezen in VIVA 13. Je kunt het blad online bestellen of lees het artikel op Blendle.