Nigel van der Horst: ‘Aandacht genoeg, maar ik spaar liever Pandapunten’

Op social media is hij beroemd als foodblogger @chefmetlef. Maar in het echie is hij gewoon Nigel: hobbykok uit Lelystad, met een uit de hand gelopen liefde voor eten, sport en fotografie. En een eigen kookboek.

Hoe ontstond je liefde voor eten?

‘Vroeger zat ik niet zo lekker in mijn vel. Mijn ouders gingen scheiden, ik werd te dik. Op mijn zestiende besloot ik fanatiek te gaan fitnessen, om af te vallen. Ik verdiepte me in voeding en er ging een wereld voor me open.’

Wat ontdekte je?

‘Bijvoorbeeld dat je vooral kip, rijst en broccoli moet eten om resultaten te behalen. Maar goed, op een gegeven moment komt dat wel je strot uit. Dus ging ik op zoek naar alternatieven. Ik bekeek YouTube-video’s van Amerikaanse fitnessmodellen en leerde dat je alles kunt eten wat je lekker vindt, als je de verhoudingen en voedingsstoffen maar afstemt op wat jij nodig hebt. En omdat mijn moeder niet zo’n zin had om elke dag apart voor mij te koken, kroop ik zelf achter het fornuis.’

En daar werd je goed in.

‘Ik leerde mezelf de basis van koken, maar de kneepjes van het vak leerde ik van chef Dennis Borgmeyer. Ik weet nog dat ik voor het eerst zijn keuken binnenliep. Stond ie uitjes te choppen, terwijl hij me aankeek. Ik wist niet wat ik zag. Als ik dat zou doen, zouden al mijn vingers eraf liggen. Maar hij leerde me alles, van snijtechniek tot smaakcombinaties. En ik ben zelf altijd creatief geweest, vooral met hoe het bord eruitziet. Ik maakte foto’s van mijn gerechten, die ik op Twitter deelde. Daarna kwam Instagram en groeide mijn aantal volgers. Vanwege de consistentie in de kwaliteit die ik lever, denk ik.’

Wanneer ontstond die voorliefde voor fotografie?

‘Mijn vader had vroeger in beide handen camera’s. Hij filmde en fotografeerde alles. We leven in zo’n snelle maatschappij, met fotografie kun je die vluchtige momenten vastleggen. Dat is toch mooi? In het begin fotografeerde ik alleen met mijn telefoon, maar om de kwaliteit te kunnen leveren die bij me past, koos ik op een bepaald moment toch voor een echte camera. Kijk, Max Verstappen kan in een Smart nog steeds goed rijden, maar in een formule 1-wagen presteert hij toch het beste.’

Je maakte de foto’s voor je kookboek ook zelf.

‘Dat was mijn voorwaarde. Ik kan zoiets niet uit handen geven. Max Verstappen laat toch ook niemand anders in zijn auto rijden? En wauw, het was fucking vet. Stylist Alexandra Schijf heeft me echt fantastisch geholpen. Het waren loodzware dagen, want ik moest koken, recepturen aanpassen, fotograferen en bewerken. Maar ik kreeg er zoveel energie van. Dan voel ik echt geluk.’

Waar word je nog meer gelukkig van?

‘Mensen met elkaar verbinden. Ik ben een gever, ik gun iedereen alles. Ik ken geen haat of jaloezie. Als ik zelf iets wil, dan werk ik ervoor, maar ik zou nooit afgunst voelen voor iemand. Ik voel me juist gezegend om in een community te zitten met allemaal leuke, creatieve mensen. We helpen elkaar verder. Ik betrek mensen uit mijn netwerk bij de dingen die ik doe. Laatst nog belde ik vrienden van de middelbare school voor een klus. Sta je even later met z’n allen op een set vette content te maken en geld te verdienen.’

Ben je eigenlijk populair bij de vrouwen?

‘Online krijg ik natuurlijk veel aandacht, maar dat doet me geen flikker. Ik krijg best vaak berichtjes van mooie vrouwen, maar soms reageer ik gewoon niet eens. En andere keren zeg ik wel netjes: ik vind het leuk dat je dit stuurt, maar er is geen kans dat ik met je ga afspreken. Vragen ze: waarom dan niet? Maar ik doe dat echt niet met iemand die ik online heb leren kennen. Je weet pas of je een connectie hebt met iemand als je diegene in de ogen kijkt.’

Er zijn vast mannen die je nu voor gek verklaren.

‘Heel veel. Sommige vrienden zeggen: gast, wat dóé je? En ik zou liegen als ik zeg dat ik er nooit iets mee gedaan heb. Maar ik spaar toch liever een paar pandapunten om op een later moment iemand op een natuurlijke manier te leren kennen.’

Wie?

Naam: Nigel van der Horst (27)
Kennen we als: Chef met lef, sporter, foodfotograaf en kookboekenschrijver.
Motto: ‘To eat is a necessity, but to eat intelligently is an art’
Nice to know: Nigel gelooft dat een fit, sterk en gezond lichaam voor iedereen haalbaar is, mits voeding, beweging en guilty pleasures in balans zijn. Amen!

Het hele interview met Nigel van der Horst lees je in VIVA 34. Het nummer ligt van woensdag 23 t/m dinsdag 29 augustus in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «