Nina Pierson: ‘Ik ben ervan overtuigd dat mijn vader door de juiste voeding langer heeft geleefd’

nina pierson

Ze richtte het creatieve bureau PUP op, startte samen met man Jop de saladebarketen SLA én is sinds eind vorig jaar hoofdredacteur van het online health magazine Bedrock. De missie van multi-ondernemer Nina Pierson (30): mensen bewustmaken van de gezonde keuzes die ze dagelijks kunnen maken.

Interview: Fleur Baxmeier

Op het moment dat dit interview wordt gepubliceerd, is business babe Nina Pierson de kersverse moeder van dochter Ella. Het gesprek vindt een paar weken eerder plaats, als ze hoogzwanger is. Op advies van haar arts is ze een week eerder met vervroegd zwangerschapsverlof gegaan, omdat de baby in haar bescheiden buik een tikkie te klein is. Nina merkte al langer dat ze daar behoefte aan had, maar racete aan dat gevoel voorbij omdat ze net het online health magazine Bedrock had opgericht. “Zo’n beginnend bedrijf heeft veel aandacht nodig. Het was voor mij onmogelijk om vrijwillig een stapje terug te doen. Daarvoor had ik het advies van een arts nodig: ‘Je moet nu echt rust gaan nemen.’ Mijn omgeving dacht dat de muren meteen op me af zouden komen als ik thuis ging zitten, maar dat valt mee.”

Zit gezond eten er bij jou ingebakken?

“Die interesse begon op mijn elfde. In dat jaar kreeg mijn vader te horen dat hij prostaatkanker had. De medische wereld kon niks voor hem doen, ze gaven hem maximaal twee jaar. Mijn ouders probeerden alternatieve geneeswijzen: het Moermandieet, Chinese kruiden… Mijn moeder was daar fulltime mee bezig. Het is nooit wetenschappelijk bewezen, maar ik ben ervan overtuigd dat mijn vader door de juiste voeding nog elf in plaats van twee jaar heeft geleefd. Dat heeft bij mij een zaadje geplant: je denkt dat artsen altijd gelijk hebben, maar er is met voeding zo veel meer mogelijk.”

Weet je nog wanneer dat zaadje begon uit te groeien tot een plant?

“Een paar jaar geleden ging ik met mijn man Jop naar Myanmar. Tijdens die reis lazen we ‘De voedselzandloper’ van Kris Verburgh. We raakten er van in de ban, ook omdat alles wat erin staat een wetenschappelijke basis heeft. Natuurlijk wist ik al lang dat cola niet goed voor je is, maar door het boek begreep ik ook hoe suiker kanker kan voeden. Ineens werd heel tastbaar en concreet welk effect proteïnen, vet en koolhydraten op je lichaam hebben. Jop en ik hebben ons eetpatroon drastisch omgegooid en zijn het dieet van ‘De voedselzandloper’ voor honderd procent gaan volgen. Tegelijkertijd viel ons op dat er in Nederland maar weinig plekken waren waar je makkelijk, betaalbaar, lekker en gezond kon eten. In New York had ik weleens saladebars gezien, maar in Nederland heerste de broodjescultuur. We besloten SLA op te richten.”

Er zijn nu vijf vestigingen in Amsterdam, één in Utrecht en binnenkort ook één in Den Haag. Zag je dat succes aankomen?

“Het idee hing al in de lucht, maar wij hebben het op het juiste moment gegrepen. Die expansiedrift past goed bij het concept, want we willen dat mensen zo min mogelijk moeite hoeven doen om gezond te kunnen eten. Dat is stap één. De volgende stap is mensen informeren door middel van workshops en een resetprogramma dat je bij ons kunt bestellen. Want we willen met SLA ook kennis delen over wat voedsel met je doet. Bij sommige mensen valt dat slecht, omdat je tart aan hun geloofsovertuiging, maar ik ben ervan overtuigd dat je bepaalde ziektes kunt voorkomen door gezond te eten.”

Het hele interview met Nina Pierson is te lezen in VIVA 22. Je kunt het blad online bestellen.