Het nomadenleven van Thekla Reuten

Thekla Reuten (38) hebben we even op het Nederlandse bioscoopscherm moeten missen. Ze heeft veel acteerklussen in het buitenland gedaan, maar gelukkig kunnen we de actrice vanaf 7 november weer bewonderen in ‘Het Diner’, waarin ze speelt naast onder meer Jacob Derwig en Kim van Kooten. VIVA sprak met Thekla over onder meer de film, haar buitenlandavonturen en de liefde.

Fucked up
In ‘Het Diner’ speelt Thekla de rol van Claire, wiens zoon een gruweldaad op zijn geweten heeft. “Het krankzinnige in Claire trok me erg aan. In het begin ga je heel erg met haar mee, en ook met Paul, haar man. Zijn cynische overpeinzingen zijn heel begrijpelijk en grappig. Maar als het verhaal zich verder ontvouwt denk je ineens: jeetje, zij zijn echt fucked up. Ik heb zelf nog geen kinderen, maar ik begrijp dat Claire als een leeuwin voor haar bloed gaat liggen, dat ze niet kan accepteren dat haar zoon slecht is en hem wil beschermen. Als iemand van wie ik hou in aanraking zou komen met de wet, zou ik waarschijnlijk ook in de ‘ja, maar’-stand gaan. ‘Ja, maar: hij ís niet slecht. Dat wil je geloven.”

Nomadenleven
‘Het Diner’ is Thekla’s eerste rol in een Nederlandse film sinds 2008. Hiervoor speelde ze onder meer rollen in Duitse, Britse en Amerikaanse producties. “In het begin heb ik dat nomadenleven gretig opgezogen als een spons. Stond ik ineens op de set in de Marokkaanse woestijn, dat is echt verrijkend. Een toerist ben je nooit, dat is heel mooi. Je bent meteen aan het werk met de lokale bevolking en je moet heel dagelijkse dingen doen omdat je die ook in je rol verwerkt. Ik ga altijd als eerste naar de supermarkt of een lokale markt, op die plekken kun je een land leren kennen.”

Klaar voor kinderen
Ondanks alle avonturen over de grens, lonkte haar thuisland weer. “Ik ben heel blij met mijn carrière en de kansen die ik krijg in het buitenland, maar de laatste twee jaar denk ik: hee, ik wil toch wel graag weten waar ‘thuis’ is, want dat weet ik niet. Ik voel me op veel plekken goed. En kiezen hoeft ook niet, want uiteindelijk is ‘thuis’ natuurlijk iets in jezelf, maar kom daar maar eens. Die plek vinden is eigenlijk een reis van mijn hoofd naar mijn hart. Ik heb jaren veel gereisd en dat is prachtig en enerverend met heel veel nieuwe impulsen, maar ik geniet ook erg van rust, misschien wel vooral in mezelf. Ik voel dat ik nu pas klaar ben voor kinderen.”

Het volledige interview met Thekla lees je in VIVA 44, die vanaf woensdag 23 oktober in de winkels ligt.