Onderzoek: 60 procent van de vrouwen durft geen nee te zeggen

Je broer heeft oppas nodig voor zijn baby, je vriendin belt je midden in de nacht op met liefdesverdriet en je schoonmoeder vraagt om hulp bij het maken van hapjes voor haar verjaardag. ‘Ja natuurlijk doe ik dat!’, hoor je jezelf zeggen terwijl je naar je uitpuilende agenda kijkt. Here we go again…

Uit onderzoek van VIVA blijkt dat 1 op de 5 vrouwen over zich heen laat lopen. We legden de uitkomsten voor aan onze eigen redactieleden en guess what? We kunnen er zelf ook flink wat van!

60 procent vindt nee zeggen moeilijk.
VIVA’s Anneke: “Tegen vrienden of familie zeg ik bijna altijd ja, omdat ik andersom ook zou willen dat zij dat doen. Ik zou bijvoorbeeld nooit nee zeggen als iemand me vraagt om te helpen verhuizen, ook al komt het niet zo lekker uit. Met kleinere dingen zoals ‘Kun je even koffie voor me halen?’ ben ik daarentegen weer heel makkelijk. Als dat niet uitkomt, zeg ik zonder moeite ‘Doe het lekker zelf!’. Ik denk dat vrienden wel weten dat ze mij niet zomaar als deurmatje kunnen gebruiken.
VIVA’s Babs: “Ik denk dat ik maar in 50% van de gevallen nee durf te zeggen. Ik ben zo iemand die denkt: Doe ik wel ff, zucht…”

33 procent van de vrouwen zegt direct ja, terwijl ze eigenlijk te druk is om een klus over te nemen.
VIVA’s Patricia: “Dat herken ik wel. Nee zeggen voelt voor mij als een zwakte. Daarmee laat ik zien dat ik het niet aankan, en dat wil ik niet! Daarom knik ik maar braaf ja. Vooral op werk wil ik mezelf graag bewijzen. Bij vriendinnen gebruik ik eerder smoesjes. Als ik het te druk heb voor een afspraak, verzin ik iets om er onderuit te komen. Maar toegeven dat het niet lukt om alle ballen omhoog te houden, zal ik nooit doen!”

51 procent van de vrouwen is jaloers op mensen die nee durven te zeggen.
VIVA’s Fleur: “Ja, daar ben ik wel jaloers op. Zelf ben ik er niet goed in. Zo heb ik een buurman die elke dag langskomt en m’n hele koelkast leeg eet. Ik krijg het gewoon niet over m’n hart om te zeggen dat hij er van af moet blijven. ‘Ja pak maar’, zeg ik als hij weer eens vraagt of ik nog lekkere nootjes in huis heb. Eigenlijk zeg ik altijd wel ja als iemand mij wat vraagt. Behalve tegen verhuizen, want daar ben ik gewoon waardeloos in.”

61 procent van de vrouwen wil altijd aardig en lief gevonden worden.
VIVA’s Annieck: “Ja, dit is zeker op mij van toepassing. Ik vind het belangrijk dat mensen mij aardig vinden. Als ik merk dat dat niet zo is, probeer ik daar verandering in te brengen door héél aardig tegen hen doen.”

19 procent van de vrouwen voelt zich soms een deurmat, omdat iedereen over haar heen loopt.
VIVA’s Anne: “Op de werkvloer was dit in het begin weleens het geval. Ik wilde een goede indruk maken en moest mijn draai nog vinden. Daardoor puilde mijn agenda flink uit. Inmiddels weet ik dat ik niet naar álle meetings en presentaties kan gaan en ben ik beter geworden in het keuzes maken en nee zeggen.
Ook in privérelaties investeer ik graag. Ik zeg geen nee als een vriendin mij een keer vraagt om haar werk te controleren op taalfouten. Als je anderen helpt, krijg je er uiteindelijk zelf wat voor terug. Maar ik laat het nooit zover komen dat mijn vrienden over me heen lopen.”

28 procent vindt het vervelend als een vriendin alleen maar wil pleasen.
VIVA’s Vivianne: “Zo herkenbaar! Ik kan er heel slecht tegen als dat gebeurt. Dat we samen een restaurant uitzoeken, en zij alleen maar zegt: het maakt mij niet uit, kies jij maar. Zij doet het om mij te pleasen, maar ik vind het juist vervelend als ze de keuze elke keer aan mij overlaat.”

Lees meer over het onderzoek en hoe om te gaan met pleasegedrag in VIVA 10, die nu in de winkel ligt. Online bestellen kan hier.

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.