Patrick Martens: “Sex met een vrouw was echt een straf”

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week doen we een biertje met acteur en presentator Patrick Martens (37), te zien in de musical ‘The bodyguard’.

Je co-presenteerde onlangs de Gay Pride. Is zo’n event nog steeds nodig?

“Zolang homo of ‘anders’ zijn door veel mensen niet wordt geaccepteerd, is het heel belangrijk dat het er is. Ik vier daar niet het feit dat ik homo ben, dat vind ik geen feestje waard, het is gewoon wie ik ben. Het feest draait erom dat iedereen hetzelfde bestaansrecht heeft. Of je nou homo, bi, transgender of wat dan ook bent.”

Hoe was het om in Brabant homo te zijn?

“Ik ben daar nooit openlijk homo geweest. Ik vond het heel moeilijk, ook omdat ik uit zo’n kleine gemeenschap kom en daar helemaal geen homo’s kende. Dus ik dacht: ik ga maar trouwen en kinderen krijgen, dan is dat het. Ik heb het mezelf zó moeilijk gemaakt. Ik had de slechtste scenario’s bedacht. Dat m’n ouders me zouden verstoten en ik nooit meer ons dorp in zou mogen. Het was zo’n groot ding geworden in mijn hoofd, dat het vertellen steeds moeilijker werd. Toen ik eenmaal in Amsterdam woonde en zag hoe iedereen hier naast elkaar leefde en hoeveel leuke homo’s en homokroegen er waren, ging het snel.”

Hoe oud was je toen je het vertelde?

“23.”

Hoe reageerden je ouders?

“Zij dachten dat er iets vreselijks met me aan de hand was, omdat ik niet meer met ze kon communiceren. Dat ik geldproblemen had of ziek was. Dit hadden ze niet verwacht.”

Vaak hoor je dat ouders zeggen: oh, dat wisten we allang!

“Heel mijn familie wist het, behalve mijn ouders, haha. Dat snap ik wel. Misschien wíl je het ook niet zien als ouder, zonder dat je er echt op tegen bent. Toen ik het eenmaal zei, was er een soort opluchting: oh, is dát het! Helemaal prima.”

Heb je vriendinnen gehad?

“Ja… ja… Wat kan ik er verder over zeggen?”

Dat werkte niet echt?

“Natuurlijk niet! Ik heb heel veel vriendinnen, maar een relatie met een vrouw, nee. Het was gezellig, maar verder dacht ik: néé.”

Geen sex dus?

“Wel gedaan, maar dat was echt een straf.”

Patrick Martens is vanaf 12 september te zien in de musical The Bodyguard. Met VIVA’s Musicalclub bestel je kaartjes met een rang-upgrade! Klik hier voor tickets.

Het hele interview met Patrick Martens lees je in VIVA 38! Je kunt het blad hier online bestellen.

Tekst: Jessica van Zanten
Beeld: Sjoerd Geuke