Zó doe je dat: naar het prachtige Hawaï voor een prikkie

Adembenemende zonsondergangen, witte stranden, woeste golven en dito surfers: Hawaï is de gedroomde vakantiebestemming. Maar aan dat paradijs hangt een prijskaartje, ténzij je het slim aanpakt…

‘Je gaat wáár naartoe? Grapje, zeker.’
Dat was ongeveer de standaardreactie toen ik vertelde dat ik met mijn vriend een retourtje Honolulu had geboekt. Want Hawaï, dat is toch een vakantiebestemming voor rijke toeristen die hun eerste huwelijksnacht nog eens dunnetjes willen overdoen in een door palmen omzoomd hotel aan Waikiki Beach? Maar een goedkope vliegdeal maakte dit onbereikbare paradijs realiteit voor ons.

Hawaï is zo mooi dat het al decennia lang hordes toeristen trekt – en dan vooral Amerikanen. Niet zo gek, want je vliegt er vanuit Los Angeles in nog geen zes uur heen. Vanuit Nederland moet je wat langer blijven zitten: zo’n negentien uur. Dat maakt deze bestemming eerder een ver-van-mijn-bedshow dan een serieuze optie. Maar in tijden waarin gestunt wordt met vliegdeals, is Hawaï zo on-denkbaar nog niet. Wie slim is, houdt de bekende vliegdealsites in de gaten en stelt alerts in. Voor nog geen 450 euro heb je tegenwoordig al een retourtje Honolulu in the pocket. En hoewel het leven op de eilanden niet bepaald goedkoop is, is een retourtje paradijs zelfs on a budget mogelijk. VIVA legt je uit hoe.

Kies je seizoen slim

Niets geen regenseizoen. In Hawaï schijnt het hele jaar de zon. Hou wel rekening met het hoog- en laagseizoen. Japanse en Amerikaanse toeristen trekken van december tot april maar wat graag naar de eilandengroep om aan de kou te ontsnappen. De prijzen schieten dan ook omhoog: hotelovernachtingen gaan voor het driedubbele over de kop. Plan daarom je reis in de periode mei tot november. Enig nadeel: je mist dan net het walvis-seizoen (december tot april).

Vliegend eilandhoppen

De negen Hawaïaanse eilanden behoren tot de meest geïsoleerde eilandengroepen ter wereld. Wie ernaartoe vliegt, wil logischerwijs meer zien dan één eiland. De meeste vakantiegangers trekken naar Oahu, een van de grootste eilanden en dichtbevolkt. Het is bekend om hoofdstad Honolulu, met zijn beroemde Waikiki Beach, waar honderden torenhoge hotels en malls tegenaan geplakt zijn. Maar ook om Pearl Harbour en de North Shore: de ruige noordkust waar surfers als Jack Johnson de dienst uitmaken. Oahu is een veelzijdig eiland, met het drukke stadsleven in en rond Honolulu en de natuurlijke schoonheid daaromheen. Je deelt het eiland alleen wel met busladingen toeristen.

Vlieg daarom verder. Eilanden als Maui, Big Island en Kauai mag je eigenlijk niet overslaan. Elk eiland heeft een totaal eigen karakter: Big Island heeft een inktzwart maanlandschap, afgewisseld met tropische oerwouden, en Kauai wordt niet voor niets liefkozend ‘the garden island’ genoemd. Het is er zó weelderig groen dat je het bijna niet kunt geloven.

Budget eten

Last, but certainly not least: op elk strand, en op zowat elke hoek van de straat, vind je foodtrucks. De gratis app Yelp (in Amerika een stuk relevanter dan in Nederland), gidst je met het grootste gemak door het enorme aanbod. Voor nog geen tien euro heb je een volwaardige avondmaaltijd of flinke lunch. Mocht je in de buurt zijn, sla deze foodtrucks dan sowieso niet over: Big Wave Shrimp (Oahu), The Elephant Shack (Oahu), Porky’s (Kauai), El Rey del Mar (Kauai), Teddy’s Bigger Burgers (Maui), Ono Tacos (Maui).

Uitje op wandelschoenen

De budgetvriendelijke optie van een prijzige tour: neem een goed stel wandelschoenen, waterschoenen en je eigen snorkelset mee. Daarmee spaar je niet alleen huurkosten uit, maar het geeft je ook de mogelijkheid om overal waar het jou mooi lijkt even te hiken, zwemmen of snorkelen. Op de eilanden zijn honderden trails te bewandelen, de een nog mooier en moeilijker dan de ander. Een prima hike voor beginners is Diamond Head (met spectaculair uitzicht op downtown Honolulu). Andere mooie hikes op Oahu: de Lanikai Pillbox Hike en de machtige Olomana Three Peaks Trail. Al is die laatste voor de meer ervaren hiker die er niet vies van is om sommige stukken met touw te trotseren. De op internet gehypte Haiku Stairs Hike is gevaarlijk en inmiddels verboden. Wie de trappen toch beklimt, riskeert een hoge boete.

Meer tips? Check VIVA 13-2018! De editie ligt van 28 t/m 3 april in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «

Beeld: IStock