Recept van de week: geflambeerde gamba’s

recept van de week

Yesss, het is weekend! Dat betekent tijd om nieuw recepten te proberen. Elke zaterdag deelt VIVA haar favoriete recept. Deze week: geflambeerde gamba’s.

Voor 4 personen: 2 el extra vergine olijfolie • 2 sjalotten, in dunne ringen • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes • 900 g middelgrote gamba’s met kop, afgespoeld • 2 el pastis of een andere alcoholische drank met anijs • 3 el droge witte wijn • 20 cherrytomaatjes, gehalveerd • fijn zeezout en versgemalen zwarte peper • 2 el boter • ½ tl piment d’Espelette • 1 bosje bieslook, fijngeknipt

Verhit de olijfolie in een grote sauteerpan op halfhoog vuur. Smoor hierin de sjalotten en knoflook in circa 3 minuten glazig. Draai het vuur hoger, voeg de gamba’s toe en bak ze 3 tot 4 minuten tot ze niet meer doorschijnend zijn. Schep ze halverwege de tijd om. Voeg de pastis toe. Steek het stoofvocht voorzichtig aan om de gamba’s te flamberen. Schud de pan heen en weer tot het vuur dooft. Voeg de witte wijn toe en laat die in 2 tot 3 minuten inkoken.

Roer de tomaatjes door de saus, breng op smaak met zout en peper en roer alles door elkaar. Draai het vuur halfhoog, roer de boter door de saus en voeg de piment d’Espelette toe. De saus moet glanzen en de gamba’s moeten goed gaar zijn. Schep alles in een grote schaal en bestrooi voor het serveren met bieslook.

Ook alvast inspiratie nodig voor morgen? In VIVA 17 vind je een heerlijk recept voor uientaart. Bestel ‘t blad hier.