Recept van de week: groene hummus

De ultieme uit je dip-tip: goeie wijn, vers brood en een tafel vol zelfgemaakte smeersels. Doet het goed met vrienden, maar ook tijdens een avondje bingen.

Dit heb je nodig voor 800 gram: 250 g gedroogde kikkererwten (en 1 tl baking soda) of 800 g kikkererwten uit blik • 1 kleine aardappel, geschild en in vieren gesneden • 5 handjes spinazie • 1 kleine rode ui • 1 tl korianderzaad, geroosterd en gemalen • de geraspte schil en het sap van 1 citroen • zout en peper • 180 ml extra vergine olijfolie • 60 ml koolzaad- of arachideolie • 1 lente-uitje, gesnipperd

Zo maak je het: Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, moet je ze een nacht met baking soda en vers water laten weken. Giet ze af, breng water aan de kook en laat ze 1 uur op hoog vuur koken. Voeg vervolgens de aardappel toe en laat nog eens 10 minuten koken. Giet af en doe samen met de spinazie, rode ui, gemalen korianderzaden, citroenrasp en de helft van het citroensap in de kom van de keukenmachine. Voeg 1 theelepel zout en beide oliesoorten toe en laat de machine draaien. Je kunt de hummus op smaak brengen en smeuïger maken met citroensap. Bestrooi voor het serveren met een lente-uitje.

Healthy stuff

Mag een goede dip niet ontbreken op jouw borreltafel? Check dan het ‘Hummus’-boek, met 67 lekkere en gezonde recepten voor smeersels en dips. Van een goeie basis tot verrukkelijke, verrassende varianten. Van boerenkool-
hummus en kruidenpesto tot zoets als chocolade-hazelnootpasta en kumquatmarmelade. Plus lekkers om mee te dippen: van heerlijk zadenbrood tot blini’s en crackers. Mmm!

Dit recept is afkomstig uit ‘Hummus’ (Uitgeverij Becht €12.95). In VIVA 26 vind je ook meer van dit soort recepten. De editie ligt van 1 t/m 4 juli in de winkel of kan je hieronder online bestellen. 

»Bestel VIVA online | Klik hier «