Recept van de week: Poké makreel met gemberwortel en bieslookpesto

We kunnen aan de bak. Gedoe? Juist niet! Stop je favoriete ingrediënten samen in een kom en je hebt een Hawaïaanse poké bowl. Zie hier inspiratie, met een hoofdrol voor vis.

Dit heb je nodig voor 4 personen: 240 g bruine kortkorrelrijst • 4 verse makreelfilets, doormidden gesneden om de graat te verwijderen • 2 tl sesamolie
Voor de ingemaakte radijsjes: 60 ml rijstazijn • 2 el suiker • een mespunt zeezoutvlokken • 1 bosje radijsjes, steeltjes en loof verwijderd, in dunne plakjes
Voor de pesto: 4 el verse gemberwortel, fijngestampt • 2 el rijstazijn • 3 el mirin • 4 el verse bieslook, in fijne ringetjes • 10 g verse koriander, fijngehakt • een mespunt zeezoutvlokken

Zo maak je het: Maak eerst het zuur. Meng rijstazijn, suiker en zoutvlokken door elkaar en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de radijs toe en zet minimaal 30 minuten in de koelkast weg.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen (zie kader) en laat afkoelen. Maak de pesto: laat de gemberwortel met de rijstazijn en mirin in een steelpan 25 tot 30 minuten koken op laag vuur (tot de vloeistof bijna is verdampt) en laat afkoelen. Roer de bieslook en koriander erdoor en breng op smaak met zout. Leg de makreel op het werkblad, verwijder voorzichtig het dunne, taaie membraan en snij de vis in blokjes van 1½ cm. Meng het met de sesamolie. Schep de afgekoelde rijst in kommen en verdeel de makreel, pesto en ingemaakte radijs erover. Je kunt de poké pimpen met korianderkiemen en ingemaakte komkommer en garneren met een eetbare bloem.

Aloha!

De poké komt overgewaaid uit Hawaï. Niet zo gek, want het is gemak in een bak. Je stopt gewoon alles wat je lekker vindt bij elkaar in een kom. Dat is precies wat Celia en Guy hebben gedaan voor hun boek ‘Poké’. Naast klassieke Hawaïaanse pokés en eigen creaties, staat het boek vol met kleine hapjes en lekkere extra’s. Denk aan: huisgemaakte spam, Hawaïaanse frietjes en hurricane popcorn. ‘Poké’ Celia Farrar & Guy Jackson (Good Cook € 14,95)

Dit recept is afkomstig uit ‘Poké’ (Good Cook €14.95). In VIVA 27 vind je ook meer van dit soort recepten. De editie ligt van 8 t/m 11 juli in de winkel of kan je hieronder online bestellen. 

»Bestel VIVA online | Klik hier «