Recept van de week: Sun kissed chickpea burgers van Rens Kroes

Chocoladecake, burgers en piña colada: nee, Rens Kroes is niet van haar healthy troon gevallen. De recepten uit haar nieuwe boek blijven reuze verantwoord, maar ook: partyproof!

Dit heb je nodig voor 16 burgers 150 g amandelen • 500 g gekookte kikkererwten • 150 g zongedroogde tomaten
• 15 g verse basilicum • 3 teentjes knoflook • 
1 tl zeezout • 1 tl komijnpoeder • 1 tl zwarte peper, gemalen • 1 tl kerriepoeder • kokosolie of ghee (geklaarde boter), om in te bakken • 16 grote boterhammen (liefst glutenvrij of zuurdesem)
Op de burger: alfalfa • aïoli • ketchup • uienringen • blaadjes sla • basilicumblaadjes

Bereidingstijd 45 minuten Good to know lactosevrij en vegan

Maal de amandelen grof in de keuken-
machine. Doe dan de uitgelekte kikkererwten en de rest van de ingrediënten erbij, behalve de olie en de boterhammen natuurlijk, en maal nogmaals grof. Vorm 16 balletjes van de burgermix.

Verwarm vervolgens een koekenpan en laat er wat ghee of kokosolie in smelten. Druk de balletjes plat en bak ze circa 
2 minuten per kant tot ze een bruin en krokant korstje hebben.
Druk met de uitsteker rondjes uit de boterhammen (twee per boterham) en rooster de broodrondjes naar wens in een tostiapparaat, grill, oven o‘f in de pan. Lepel wat aïoli en ketchup op de binnenkant van de geroosterde broodjes. Beleg 
de helft ervan met wat alfalfa, uienringen, basilicum, sla en een burgertje en dek af met de andere helften.

Rens: “Op feestjes ben ik niet al te streng voor mezelf, dan geniet ik gewoon. Dat ik in mijn eigen feestrecepten geen boter gebruik, is dan ook niet omdat het ongezond is, maar omdat veel mensen niet tegen koemelk kunnen. Boter kan in recepten makkelijk worden weggelaten, en een andere optie is om boter te vervangen door kokosolie. Geraffineerde suikers gebruik ik trouwens ook niet. Scheelt toch weer! Het mooie is: je eigen partyfood maken hoeft echt niet moeilijk te zijn; de watermeloenpizza die in mijn boek staat, mislukt bijvoorbeeld echt nooit. Altijd-goed-ingrediënten zijn kokos en cashews, die doen het fantastisch in toppings of glazuur op taarten. Tijdens het schrijven van mijn boek waren mijn vrienden mijn klankbord: aan hen merk ik snel genoeg of iets in de smaak valt. De appel-carrot muffins – mijn signature-recept – zijn bijvoorbeeld een absolute favoriet bij hen.”

‘Powerfood the party edition’ door Rens Kroes (Spectrum € 19,99)

Dit recept is afkomstig uit ‘Powerfood the party edition’ door Rens Kroes (Spectrum € 19,99). In VIVA 23 vind je ook meer van zijn recepten. De editie ligt van 10 t/m 13 juni in de winkel of kan je hieronder online bestellen. 

»Bestel VIVA online | Klik hier «