Recept van de week: Toast met avocado, tahin en geroosterde kikkererwten

Wel lekker lunchen, maar geen vers brood in huis? Slinger die goeie ouwe broodrooster weer eens aan en beleg je toast met een feestelijke topping. Die je natuurlijk zelf in elkaar draait.

Bereidingstijd: 25 minuten
Voor 4 personen: 200 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt • 1 el olijfolie 
• ¼ tl komijnpoeder • ¼ tl gerookte paprikapoeder • paar snufjes piment • 2 el tahin 
• 1 el citroensap • 4 sneeën roggebrood 
• 2 rijpe avocado’s, geschild, ontpit en in plakken gesneden • ½ rode ui, fijngesnipperd • handvol kiemgroenten (chia, radijs 
of alfalfa) • enkele takjes dille, grof gehakt 
• zout en peper

Verwarm de oven voor op 180 °C. 
Gebruik een theedoek om de kikkererwten droog te deppen, leg ze op een bakplaat met opstaande rand en rooster ze 10 minuten in de oven. Neem ze eruit en bedruppel met een halve eetlepel olie. Strooi de specerijen en zout en peper erover en schep de kikkererwten om, zodat ze rondom bedekt zijn. Rooster ze nog 
10 minuten in de oven totdat ze goudbruin en krokant zijn – schud ze halverwege een keer om. Maak ondertussen de tahindressing. Klop tahin, citroensap, 
een halve eetlepel olie, wat zout en 2 tot 
3 eetlepels koud water tot een vloeibare, niet te dunne dressing. Rooster de sneeën brood. Bestrijk elke snee met een lepel dressing. Leg er avocado, ui, kiemgroente en geroosterde kikkererwten op. Bedruppel met de resterende dressing en verdeel de dille erover.

Beleggen voor 
beginners

Toast leent zich perfect voor de brakke zondag, als je geen zin hebt om naar de winkel te gaan, maar wél je kater moet voeren. Want hoe leeg je kastjes ook zijn, brood heb je altijd nog wel liggen. En zelfs van droge bammen maak je in no time iets 
lekkers met hulp van de broodrooster; lik boter erop, eventueel wat suiker en klaar. Maar het kan ook exquiser. Zo staat het boek ‘Toast’ vol met recepten die zich lenen voor elk 
moment van de dag – ja, zelfs als avondeten. Van geroosterde bagels, maisbrood en roggebrood tot sandwichbrood, platbrood en brioches, met luxe 
beleg samengesteld uit 
ingrediënten afkomstig uit alle hoeken van de wereld. ‘Toast’ door Emily Kydd en 
Tim Hayward

In VIVA 31 vind je ook de recepten voor toast met blauwschimmelkaas, vijgen & parmaham en toast met geitenkaastartine met geroosterde 
tomaten. Je kunt het blad online bestellen.