Recept van de week: Cheesecake met witte en pure chocolade

Deze geniale cheesecake is een droom voor de echte zoetekauw.

Voor de bodem: 200 g koekjes (of zoet deeg), verkruimeld • 1 el (basterd)suiker • 1 el cacaopoeder • 30 g ongezouten boter, gesmolten
Voor de vulling: 500 g volvette roomkaas • 120 g fijne kristalsuiker • 120 ml double cream of slagroom • 4 biologische eieren • 200 g witte chocolade, gesmolten.
Voor de garnering: 300 ml zure room • 100 g pure chocolade (70%), gesmolten

Verwarm de oven voor op 180 °C/160 °C heteluchtoven/gas stand 4. Bekleed een springvorm met een doorsnee van 23 cm met bakpapier. Meng koekkruim, suiker en cacaopoeder in een kom, giet de gesmolten boter erover en roer goed door. Schep het mengsel in de taartvorm en verdeel over de bodem. Strijk een beetje glad, maar niet te veel; anders krijg je een te vaste bodem die moeilijk te snijden is. Bak de bodem 10 minuten in de oven, haal hem eruit en laat afkoelen. De bodem kan even uitdrogen, zodat hij straks het vocht uit de cheesecake kan opnemen. Gebruik voor de vulling een mixer met een platte menghaak (of een grote lepel, als je met de hand mixt). Gebruik geen garde, omdat het mengsel dan te luchtig wordt en na het bakken weer inzakt. Doe roomkaas, suiker en room in de mixerkom. Mix op een matige stand tot alles goed gemengd is en voeg daarna een voor een de eieren toe. Schenk als laatste de gesmolten chocolade erbij en meng goed. Giet de vulling op de gebakken bodem en zet de vorm weer in de oven om nog ongeveer 25-30 minuten te bakken. Haal de cheesecake uit de oven en laat 10 minuten rusten. Maak intussen de garnering. Klop de zure room glad met de nog warme gesmolten pure chocolade. Schenk over de gebakken cheesecake. Verdeel het goed, zodat niet alles op één plek blijft liggen. Verspreid het daarna met een lepel of kleine spatel, om de cheesecake helemaal te bedekken. Zet hem nog 10 minuten in de oven. Haal de cheesecake uit de oven. Zet hem een nacht of minstens 6 uur in de koelkast vóór je hem in punten snijdt.

Dit recept is afkomstig uit het boek ‘Honey & co’ van Sarit Packer (Kosmos Uitgevers € 24,99). In VIVA 12 vind je ook meer van zijn recepten. De editie ligt van 22 t/m 28 maart in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «