Recept van de week: Citroen-meringuetaart

Ta, ta, ta, taart. Kom maar op met dat tromgeroffel, want met dit exemplaar haal je bakken complimenten binnen. En terecht!

Voor 10 personen: 250 g kant-en-klaar zanddeeg • 3 eieren, gescheiden • 70 g fijne suiker • 1 eetlepel water • 70 g roomboter • 70 g bloem • snuf zout • 275 ml melk, op kamertemperatuur • 2 citroenen, 1 schil geraspt, 1 schil in reepjes en beide citroenen uitgeperst
Extra nodig: ronde bakvorm met een diameter van 27 cm
Voor de meringue: 2 eiwitten • 50 g fijne suiker • 50 g poedersuiker
Bereiding: 40 minuten • oventijd 15 + 50 minuten • rusttijd: 15 minuten

* Gebruik bijvoorbeeld kant-en-klaar zanddeeg van Tante Fanny, verkrijgbaar bij grotere supermarkten. Zelf maken kan ook: meng 140 g bloem, 70 g koude boter (in blokjes), 35 g witte basterdsuiker, 1 ei en een mespunt zout. Kneed tot een samenhangend deeg, wikkel in vershoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Rol uit tot een plak van circa 5 mm dik en volg verder het recept.

Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 4).
Bekleed de bakvorm met het zanddeeg, leg er bakpapier op en verdeel
daar bakbonen over zodat het deeg niet rijst tijdens het bakken. Bak 15 minuten in de oven en zet daarna in de koelkast. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C (gasstand 2). Klop de eierdooiers los met de suiker en het water tot het mengsel bleek wordt. Smelt de boter en schenk bij het eiermengsel. Doe de bloem en het zout erbij en klop een paar minuten. Voeg scheutje
voor scheutje de melk toe en klop tot het een glad beslag is. Roer de geraspte citroenschil en het citroensap erdoor. Klop de eiwitten stijf en roer ze met een garde voorzichtig door het beslag. Haal de taartbodem uit de koelkast en schenk het beslag erin. Bak 50 minuten. Als de taart uit de oven komt, is die misschien nog wat wiebelig. Laat helemaal afkoelen voor je de taart afmaakt met de meringue.
Zo maak je die: klop de eiwitten en voeg geleidelijk de suiker en de poedersuiker toe, tot de meringue in stijve pieken overeind blijft staan. Schep de meringue op de taart en gebruik de gasbrander om goudbruine pieken te krijgen, of zet de taart hiervoor 3-5 minuten onder de grill.

‘Magische taarten, 1 beslag – 3 lagen’, door Christelle Huet-Gomez (Becht/Gottmer Uitgevers Groep, € 9,95).

Nog meer bakken? In VIVA 34 vind je neer recepten voor magische taarten. Je kunt VIVA 34 online bestellen of lees het nummer via Blendle.