Recept van de week: Gekruide baklava

Van noten, honing en deeg maken ze in Griekenland heerlijk mierzoet gebak. Chef George Calombaris geeft zijn eigen draai aan deze klassiekers.

Benodigdheden: • 1 kg amandelschaafsel 80 g fijn griesmeel  • snuf zoutvlokken • 1 vanillestokje, gespleten, merg eruit geschraapt • 500 g geklaarde boter • 40 velletjes filodeeg, elk vel ca. 33 x 23 cm • ca. 70 kruidnagels • 750 g fijne kristalsuiker • 250 g honing • geraspte schil en het sap van 1 onbespoten sinaasappel

Doe de amandelen, het griesmeel, zout en vanillemerg (bewaar het stokje voor de siroop) in een keukenmachine en maal alles fijn (bewerk het niet te lang, dan wordt het pasta). Bestrijk een bakplaat (ca. 33 x 23 cm) met geklaarde boter. Leg een vel filodeeg op de plaat, vouw overhangend deeg naar binnen en bestrijk het deeg met geklaarde boter. Leg er nog zes beboterde vellen bovenop en bestrooi het bovenste met een flinke handvol van het amandelmengsel. Leg er weer een laag van zes beboterde deegvellen op en bestrooi het bovenste met nog een handvol amandelen. Maak lagen tot je al het amandelmengsel hebt gebruikt. Druk de baklava zachtjes aan om de noten samen te persen. Eindig met een laag filodeeg, bestrijk die met boter en leg er dan nog zes beboterde vellen deeg op. Druk de lagen opnieuw stevig samen en bestrijk het oppervlak royaal met boter. Zet 1 uur in de koelkast om op te stijven. Verwarm de oven voor tot 170 °C.

In VIVA 39 vind je ook het recept voor loukoumades en rizogalo met gezouten karamel. Je kunt het blad online bestellen

Zin in nog meer zoetigheid? Check deze video voor zoete wraps met rood fruit. 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.